O-STA

Mobilno gostovanje v tujini: Kmalu brez dodatnih stroškov

Čez manj kot mesec dni bo začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Operaterji od 15. junija ne bodo smeli več zaračunavati dodatnih stroškov za mobilno gostovanje potnikom znotraj EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem. In sicer tako za telefoniranje, pošiljanje sms sporočil in brskanje po spletu.

IZOBRAŽEVANJE

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Je s. p. za vas prava odločitev?

Več informacij

Ko potujete v tujo državo, pri uporabi telefona uporabljate mobilno gostovanje, t. i. roaming. To pomeni, da se vaš ponudnik mobilnih storitev poveže s tujim ponudnikom. Skupaj pa vam zagotovita, da lahko tudi v tujini prejemate telefonske klice, pošiljate besedilna sporočila, uporabljate internet in prenašate vsebino s spleta. Telefonske storitve običajno zagotavlja lokalni (tuji) mobilni operater, ki stroške uporabe zaračuna vašemu domačemu operaterju. Stroške uporabe mobilnega telefona v tujini na koncu plačate svojemu mobilnemu operaterju.

Februarja letos pa sta se Evropski parlament in Svet EU dogovorila, da bodo od 15. junija 2017 za storitve za mobilno gostovanje v omenjenih državah veljale enake cene kot doma. Dodatno zaračunavanje storitev za mobilno gostovanje pa bo dovoljeno le pod posebnimi pogoji. Na ta način boste lahko privarčevali tudi na službenih poteh v tujino, kar je za podjetnike še posebej dobrodošlo. Ko se odločite za ustanovitev podjetja, je namreč dobro poznati vse možnosti, ki vam omogočajo prihranek. Ena od njih je tudi samostojno vodenje knjigovodstva.

Prijava na izobraževanje

Kako se bodo zaračunavale storitve za mobilno gostovanje?

Storitve gostovanja se bodo v EU zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen. Če ima uporabnik s paketom že zakupljeno določeno količino enot, pa se mu bodo v času gostovanja v EU opravljene storitve odštevale od zakupljenih enot. Ko bo porabil vse zakupljene enote, mu bo moral operater porabo zaračunati po domačih maloprodajnih cenah.

Uredba pa operaterjem omogoča, da lahko uporabniku omejijo zakupljene količine prenosa podatkov, ki jih lahko uporabljajo v območju z EU tarifo. Za porabo nad to količino bodo lahko zaračunali manjši pribitek, so za STA pojasnili na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS).

Operaterji bodo lahko uporabnikom tudi količinsko omejili uporabo storitev v gostovanju v EU. In sicer v primeru t. i. paketov z odprtim prenosom podatkov. Gre za pakete, ki vključujejo neomejeno količino prenosa podatkov, in za pakete, pri katerih je domača maloprodajna cena brez DDV na enoto podatkovnih storitev nižja od najvišje regulirane veleprodajne cene (ta na dan 15. junij 2017 znaša 7,70 evra brez DDV/gigabajt podatkov), so pojasnili na AKOS.

Domače cene za mobilno gostovanje le, če boste večinoma v Sloveniji

V uredbi je predvideno še, da domače cene za mobilno gostovanje veljajo le v primeru, da uporabnik telefon več uporablja doma kot pa v tujini. To pomeni, da bodo lahko po 15. juniju ponudniki storitev od svojih uporabnikov zahtevali vnaprej določena dokazila. Z njimi bodo izkazali običajno prebivališče ali trajne vezi s Slovenijo.

Prav tako bodo ponudniki storitev v obdobju štirih mesecev spremljali prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. Če boste v tem času več kot 50 odstotkov dni prijavljeni v gostujočem omrežju v EU in torej koristili mobilno gostovanje, boste najprej prejeli opozorilo. Nato pa boste za gostovanje morali plačati še pribitek. Na ta način se bodo namreč preprečile morebitne zlorabe, vezane na mobilno gostovanje.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki eu mobilno gostovanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/05/23/mobilno-gostovanje-v-tujini/