O-STA

V ZL-DSD zahtevamo jasne meje, ko gre za sovražni govor!

V Združeni levici-Demokratični stranki dela (ZL-DSD) smo zgroženi nad vse pogostejšo zlorabo pravice do svobode govora s strani oseb, ki jim nenehna uporaba sovražnega govora postaja že kar način življenja.

Prepričani smo, da mora imeti tudi pravica do svobode izražanja svoje meje v primeru, ko ogroža pravico drugih do varnosti, oz. osebnega dostojanstva.

Zato v ZL-DSD opozarjamo na najasnosti v formulaciji dela 297. člena Kazenskega zakonika (KZ), ki omogočajo po našem mnenju nedopustno interpretacijo njegovih določil in dovoljujejo zlorabo pravice do svobode govora.

Zaradi ponavljajočih se mnenj tožilstva in neodzivnosti vladajoče koalicije na čedalje večje razraščanje sovražnega govora in sočasnega zanikanja ter potvarjanja zgodovinskih dejstev zahtevamo ponovno presojo (tudi na Ustavnem sodišču, če je potrebno) 297. člena Kazenskega zakonika in spremembo dela njegovega besedila. Sedanja oblika namreč omogoča interpretacije, zaradi katerih smo ena redkih, če ne edina država v Evropi, v kateri zanikanje holokavsta (kot v februarskem primeru @staroverca na Twitterju) samo po sebi ni kaznivo dejanje.

V kazenskem pravu morajo biti opisi znakov kaznivih dejanj jasni, nedvoumni, izrecni in izčrpni, saj lahko v nasprotnem primeru (kot v primeru Erlah pred dvema letoma) tožilstvo zavrže kazensko ovadbo, ker po njegovem mnenju sporne izjave "niso ogrožale javnega reda in niso bile storjene z grožnjami, zmerjanjem ali žalitvami" kljub temu, da je šlo v njih za pozivanje k streljanju beguncev!

V Sloveniji smo torej priča absurdnemu stanju, v katerem sovražnega govora ne preganjamo, saj po mnenju odločevalcev, zaradi sedanje dikcije dela 297. člena KZ, za to ni zakonske podlage, dokler se ne zgodi nasilno dejanje, ki je dokazano posledica sovražnega govora!

V ZL-DSD zato pozivamo ministra za pravosodje, da nemudoma predlaga spremembo citiranega člena v KZ, s čimer bo mogoče zakonito in uspešno sankcionirati vse oblike sovražnega govora.

Združena levica - Demokratična stranka dela