O-STA

Izjava za javnost ZL-DSD

V Združeni levici-Demokratični stranki dela ostro nasprotujemo in obsojamo uporabo nasilja s strani španskih oblasti ob glasovanju Kataloncev o samostojnosti. Menimo, da vodi ravnanje španske vlade in njene podaljšane roke - policije nazaj v frankistično preteklost Španije, ne pa v demokratično prihodnost, ki jo vsaj deklarativno zagovarja Evropska unija.

Prepričani smo, da morata biti v svobodnem in demokratičnem svetu izražanje volje ljudi in možnost samoodločbe naroda neodtujljivi pravici, ki ju mora vsaka oblast dopustiti in omogočiti, če naj se imenuje demokratična.

V prizadevanjih za samoodločbo in samostojnost uživa Katalonija vso našo podporo.

Ob tej priložnosti pozivamo evropske države in narode, naj se uprejo nasilju in se postavijo v bran svobode govora, pravice do samoodločbe in demokracije. Obenem pozivamo slovensko vlado, s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem na čelu, naj se neha skrivati za zaveso molka in za splošnimi izjavami o "spremljanju razvoja dogodkov" in "zaskrbljenosti" in zavzame jasno stališče v zvezi z zadnjimi dogodki v Kataloniji z obsodbo ravnanja španskih oblasti, ki je nevredno članice evropske družine držav in narodov v 21. stoletju.