O-STA

Obveznosti delodajalca: Kaj zahteva FURS?

Ko se posameznik odloči za ustanovitev s.p. ali ustanovitev d.o.o., navadno še ne razmišlja o zaposlovanju novih kadrov. To posledično pomeni, da ga obveznosti delodajalca še ne zanimajo. Seveda pa je pomembno, da podjetnik zna v pravem trenutku medse sprejeti nove sodelavce. Kadrovsko svetovanje, ki ga nudimo na Dati, vam bo v pomoč pri izbiri delavcev in zaposlovanju. Zajema tudi svetovanje z delovnopravnega področja, kar pomeni, da boste dobili tudi vse potrebne informacije glede ustreznosti pogodbe o zaposlitvi.

IZOBRAŽEVANJE

Funkcije za podjetnike

Ste v vašem podjetju za vse sami? Je morda čas, da zaposlite novega sodelavca? Veste, kakšne so obveznosti delodajalca?

Več informacij

Za kaj vse mora pred zaposlitvijo delavca poskrbeti delodajalec, smo že pisali. Zdaj izpostavljamo, kakšne so obveznosti delodajalca do Finančne uprave RS (FURS).

Oseba, ki opravlja dejavnost in zaposluje delavce, mora za delavca vložiti prijavo v zavarovanje z dnem nastopa dela po pogodbi o zaposlitvi, vendar najpozneje pred začetkom opravljanja dela. To stori na točki VEM, lahko tudi na Dati.

Prijava na izobraževanje

Obveznosti delodajalca do FURS

Na dan izplačila plače mora delodajalec davčnemu organu predložiti obračun davčnih odtegljajev (obrazec REK-1), ki vsebuje obračun akontacije dohodnine in obveznih prispevkov za socialno varnost. Obračun se odda elektronsko prek sistema e-Davki. V kolikor bi želeli, da za vaše mesečne obveznosti skrbi kvaliteten računovodski servis, preverite ponudbo računovodskih storitev Data.

Obračunane obveznosti (prispevke) mora delodajalec plačati v roku petih dni. Delodajalec mora davčnemu organu predložiti obračun davčnega odtegljaja tudi v primeru morebitnih drugih izplačil obdavčljivega dohodka (npr. avtorskega honorarja, izplačila fizični osebi po pogodbi o delu, izplačila dijakom in študentom za obvezno prakso), pojasnjujejo na FURS.

Obračun davčnega odtegljaja mora predložiti na ustreznem obrazcu (REK-1a, REK-2) na dan izplačila dohodka ter v enakem roku plačati obračunane davke in prispevke.

Prijava na izobraževanje

Obveznosti delodajalca do zaposlenega

Oseba z dejavnostjo, ki zaposluje delavce, mora delavcu najpozneje do 18. dne v mesecu izplačati plačo za pretekli mesec. Do konca plačilnega dne mora delavcu izdati pisni obračun, na katerem so podatki o delavcu in delodajalcu, plači, nadomestilu plače, povračilu stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkih, do katerih je delavec upravičen, obračunu in plačilu davkov in prispevkov ter plačilnem dnevu.

Med obveznosti delodajalca do zaposlenega šteje tudi letni pisni obračun plač in nadomestil plač. Tega mora delavcu izdati najkasneje do 31. januarja za preteklo koledarsko leto. Iz obračuna sta razvidna tudi obračun in plačilo davkov in prispevkov.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki furs obveznosti delodajalca zaposlovanje

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/05/30/obveznosti-delodajalca/