O-STA

Študentska dela bodo bolje plačana

Študentska dela bodo od prvega julija naprej plačana bolje. Minimalna urna postavka bo namreč višja za osem centov.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate podjetniško idejo? Tudi študent lahko odpre svoje podjetje!

Več informacij

V skladu z Zakonom o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (ZZZPB) lahko dijaki in študenti ter udeleženci izobraževanja odraslih v času izobraževanja pri delodajalcu opravljajo začasno in občasno delo dijakov in študentov (t.i. študentska dela). Pravno podlago za opravljanje dela predstavlja ustrezno izpolnjena napotnica s strani zavoda ali pooblaščene organizacije, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom.

Prijava na izobraževanje

Maja je bila sprejeta Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del. Z odredbo je minimalni znesek urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov povečan na 4,61 evra bruto (prej 4,53 evra bruto). Odredba bo začela veljati z letošnjim prvim julijem.

Kakšen je strošek delodajalca za študentska dela in kolikšen neto dohodek študenta oziroma dijaka, lahko enostavno in hitro preverite z našim kalkulatorjem.

Kalkulator za študentsko delo

Študentska dela, četudi je v poletnih mesecih njihova ponudba še posebej bogata, pa niso edina možnost, ki jo imajo mladi za dodaten zaslužek. Študenti, ki imajo dobre podjetniške ideje, se lahko odločijo tudi za ustanovitev podjetja. Kakšni so pri tem stroški in kako je s študentskim statusom, razlagamo v prispevku Tudi študent lahko odpre s. p., vendar ob tem izgubi študentske ugodnosti!. Kakovost podjetniške ideje pa lahko mladi preverijo na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Kdo lahko opravlja študentska dela?

Začasno in občasno delo dijakov in študentov, v skladu z drugim odstavkom 6. b člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, lahko opravljajo:

  • osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnile 15 let,
  • osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
  • osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajše od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.

Prijava na izobraževanje

Študentska dela so tema tudi naslednjih prispevkov:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki študentsko delo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/08/studentska-dela-bodo-bolje-placana/