O-STA

Davčne utaje: Jih bo omejila nova davčna konvencija?

Slovenija je ena od 68 držav, ki so že podpisale Večstransko konvencijo o izvajanju z davčnimi sporazumi povezanih ukrepov za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička. Ta naj bi okrepila boj zoper davčne utaje. V Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) so namreč prepričani, da bodo multinacionalke težje selile dobiček v države z nizkimi davki.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Kako se izogniti nepravilnostim pri poslovanju?

Več informacij

Bo konvencija res prinesla uspeh v boju zoper davčne utaje?

Besedilo konvencije za boj zoper davčne utaje je bilo dogovorjeno 24. novembra lani, vsebuje pa različne rezultate ukrepov iz svežnja BEPS (Base Erosion and Profit Shifting). Kot so pojasnili na Ministrstvu za finance, je konvencija rezultat projekta projekta za reševanje problematike strategij davčnega načrtovanja. Te namreč izkoriščajo vrzeli in neskladja v davčnih pravilih za umetno preusmerjanje dobičkov na lokacije z nizko ali ničelno obdavčitvijo, kjer je malo ali sploh ni nobene gospodarske aktivnosti, in imajo za posledico manjše ali ničelno plačilo skupnega korporacijskega davka.

Prijava na izobraževanje

Konvencija za boj zoper davčne utaje pogodbenicam omogoča, da rezultate tega projekta hitro in učinkovito prenesejo v svojo mrežo obstoječih dvostranskih davčnih sporazumov. Po pojasnilih ministrstva se pričakuje, da bodo konvencijo do konca leta 2017 podpisale tudi številne druge davčne jurisdikcije.

Če ste v skrbeh glede davkov, ki bodo doleteli vaše podjetje, se lahko udeležite seminarja Abeceda poslovanja. Dobili boste vse potrebne informacije. Prav tako pa vam nudimo davčno svetovanje.

Prijava na izobraževanje

Kaj je projekt BEPS?

Projekt BEPS, katerega namen je okrepiti boj zoper davčne utaje, se je začel v letu 2013 z Akcijskim načrtom. Cilj projekta je državam zagotoviti instrumente za zajezitev zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobičkov. Hkrati pa poslovnim subjektom zagotoviti večjo varnost z zmanjševanjem sporov glede uporabe mednarodnih davčnih pravil in standardizacijo zahtev v zvezi s spoštovanjem pravil. V OECD pričakujejo, da bodo tako podjetja težje selila dobičke v države z nižjo ali ničelno obdavčitvijo, države pa bodo lažje pobrale davke.

Večstranska konvencija za boj zoper davčne utaje bo začela veljati prvi dan meseca po poteku treh koledarskih mesecev od dneva deponiranja pete listine o ratifikaciji, sprejetju ali odobritvi.

Podrobnosti so objavljene tudi na spletni strani OECD.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki davčne utaje davki oecd

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/12/davcne-utaje/