O-STA

Počitniško varstvo otrok

Šolsko leto se zaključuje, zato starši že razmišljajo, kam z otroki med počitnicami. Te trajajo deset tednov, večina pa seveda nima toliko dni dopusta. Predvsem za mlajše osnovnošolce je torej treba najti ustrezno počitniško varstvo. Nekateri imajo možnost za to "zaposliti" babice in dedke, spet drugi iščejo počitniško varstvo drugje. Tudi zato, ker si želijo, da otroci niso prepuščeni sami sebi in da počitnice raje kot pred različnimi zasloni, preživljajo aktivno, v naravi. Počitniško varstvo otrok je torej dejavnost, ki je v poletnih mesecih lahko odličen vir dodatnega zaslužka.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2016 in 2017", ki ga financirajo SPIRIT Slovenija, Javna agencija, RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi tudi vi radi dodatno zaslužili? Svoje ideje in hobije lahko spremenite v odličen posel.

Več informacij

Počitniško varstvo otrok lahko pomeni različne aktivnosti, pri katerih se pazijo otroci. Lahko ga opravlja podjetje, ki se ukvarja s poučevanjem tujih jezikov in med počitnicami organizira delavnice za otroke. Ti se skozi igro učijo, obenem pa je za njih poskrbljeno v času, ko so njihovi starši v službi. Podobno velja za različna športna društva, ki med počitnicami organizirajo različne dejavnosti za osnovnošolce.

Če želite opravljati počitniško varstvo otrok, imate več možnosti, da bo vaša dejavnost urejena skladno z zakonodajo. Lahko se odločite, da boste počitniško varstvo izvajali prek svojega podjetja. Torej da boste izvedli postopek za ustanovitev podjetja, najverjetneje bo to ustanovitev d. o. o. ali ustanovitev s. p.. V kolikor pa boste dejavnost opravljali le občasno, jo lahko izvajate prek osebnega dopolnilnega dela.

Če imate kakšno drugo idejo, povezano z aktivnostmi za otroke, in niste prepričani, če boste z njo lahko uspeli na trgu, jo lahko na Dati tudi preverite. Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo je namreč brezplačen seminar, na katerem razlagamo, kako poslovne ideje udejanjiti. Na njem pa vam tudi svetujemo, kako oblikovati vašo konkretno idejo, da vam bo prinesla poslovni uspeh.

Prijava na izobraževanje

Registracija podjetja za počitniško varstvo otrok

Kako poteka postopek za ustanovitev podjetja, natančneje razlagamo na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Pri ustanavljanju podjetja boste morali med drugim iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD - 2008) izbrati dejavnosti, ki jih boste v vašem podjetju opravljali. Posebne šifre dejavnosti za počitniško varstvo otrok v SKD ni.

Podjetje, ki se ukvarja s poučevanjem jezikov, bi denimo registriralo dejavnost Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (85.590). Poučevanje oziroma izvajanje različnih športnih in prostočasnih aktivnosti spada pod Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije (85.510) in Druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas (93.299). Za izvajanje različnih kulturnih, plesnih oziroma glasbenih aktivnosti, pa mora podjetje registrirat dejavnost Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti (85.520).

Katero dejavnost pa mora registrirati samostojni podjetnik, če ga družina angažira za počitniško varstvo otrok na domu? Izbrati mora dejavnost Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene (96.090). Sem se namreč uvršča pomoč v gospodinjstvu, kamor sodi tudi varstvo otrok. Če torej starša popoldne odideta v gledališče, lahko angažirata samostojnega podjetnika za pomoč v gospodinjstvu. V sklopu te pomoči, bo le-ta popazil tudi na otroke.

Počitniško varstvo otrok kot osebno dopolnilno delo

Počitniško varstvo otrok, ki bi ga izvajali samo občasno, pa je lahko tudi vaše osebno dopolnilno delo. Za osebno dopolnilno delo se lahko odločijo tako zaposleni kot brezposelni, kot tudi upokojenci in študenti. Kljub temu, da je pri ODD manj administracije, morate ODD priglasiti. Javno dostopno evidenco posameznikov, ki opravljajo ODD, namreč vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Agenciji morate torej sporočiti, da boste opravljali tovrstno delo. Za obdobje, v katerem boste izvajali počitniško varstvo otrok, pa morate imeti tudi vrednotnico naročnika - starša. Kdo mora kupiti vrednotnico in na kakšen način to stori, razlagamo v prispevku Vrednotnice - za opravljanje katerih del jih potrebujete?.

Prijava na izobraževanje

Pri tem opozarjamo, da je posameznikov dohodek, ki ga lahko prejme iz naslova ODD, omejen. V šestih mesecih koledarskega leta ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki osebno dopolnilno delo počitniško varstvo ustanovitev podjetja vrednotnice

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/14/pocitnisko-varstvo/