O-STA

Donacija dohodnine: Komu ste namenili največ sredstev?

Donacija dohodnine je vse bolj razširjena. Zanjo se je odločilo dobrih 25 tisoč zavezancev več kot leto prej, so sporočili s Finančne uprave RS (FURS). Katera izmed organizacij bo sredi septembra, ko bo FURS nakazoval donirane zneske, prejela največ sredstev?

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Kakšne so obveznosti vsakega podjetnika?

Več informacij

Podatki kažejo, da je donacija dohodnine je med zavezanci vse bolj razširjena. Za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2016 se je odločilo 441.562 (29 %) zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine. Leto pred tem se je za donacijo dohodnine odločilo 27,5 odstotka zavezancev.

Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.054 različnim upravičencem (lansko leto 4.814) v skupnem znesku 4.603.843 evrov (lansko leto 3.999.802 evrov), so sporočili s FURS.

Prijava na izobraževanje

Zbrani podatki sicer temeljijo na podlagi izdanih informativnih izračunov dohodnine, kjer vsak morebiten ugovor zadrži izplačilo donacij. Prva izplačila bodo nakazana okrog 15. septembra 2017, naslednja pa bodo sledila na tri mesece.

Informativni izračun dohodnine za 2016

Imate vprašanje glede dohodnine? Niste prepričani, kako napisati ugovor? Davčno svetovanje, ki ga nudimo na Dati, vam je lahko v veliko pomoč. Vse ostale vidike poslovanja pa razlagamo na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Donacija dohodnine: Kdo bo prejel največ sredstev?

Največje število donacij (16.694) je sicer prejela Slovenska Karitas, in sicer v znesku 138.740 evrov. Manj donacij (14.194), a v višjem znesku pa so prejeli Rdeči noski. Zavezanci so jim namenili 173.585 evrov donacij. Sledijo Sklad 05, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje. Seznam vseh prejemnikov donacije dela dohodnine najdete tu.

Za donacijo dohodnine se lahko odloči vsak zavezanec. In sicer lahko zahteva, da se do 0,5 odstotkov dohodnine, odmerjene po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Če svojega dela dohodnine ne želi nameniti nevladnim organizacijam, 0,5 odstotka zavezančeve dohodnine avtomatsko dobi državni proračun.

Prijava na izobraževanje

O dohodnini smo že veliko pisali:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki dohodnina donacija dohodnine furs

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/15/donacija-dohodnine/