O-STA

Zdravstveno zavarovanje: Kaj morate urediti pred odhodom v tujino?

Za čas začasnega bivanja v tujini si morate pravočasno urediti svoje zdravstveno zavarovanje in pridobiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, opozarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na ta način se boste izognili neposrednemu plačilu navadno visokih stroškov za opravljanje nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Na počitnicah lahko dobite dobro idejo za vaš posel.

Več informacij

Zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, v kateri državi zavarovane osebe uveljavljajo zdravstvene storitve.

V državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici imajo zavarovane osebe med začasnim bivanjem pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev. In sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Zavarovana oseba uveljavlja zdravstvene storitve z evropsko kartico.

Enako velja za države, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju (Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora,Makedonija, Srbija). Le v Avstraliji je potrebno k evropski kartici priložiti tudi potni list. V nekaterih državah se mora zavarovana oseba pred uveljavljanjem zdravstvenih storitev zglasiti pri uradu zdravstvene zavarovalnice v kraju začasnega bivanja.

V ostalih državah (Egipt, Tunizija, Turčija, ZDA...) imajo zavarovane osebe pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči . V teh državah evropska kartica ne velja, zato na ZZZS svetujejo sklenitev komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini.

Prijava na izobraževanje

Na počitnicah, ko se glava spočije, se lahko rodijo tudi dobre poslovne ideje. V kolikor razmišljate o registraciji podjetja, lahko svojo poslovno idejo najprej preverite z našimi strokovnjaki na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Koliko časa boste sicer lahko uživali v dopustniškem vzdušju, pa pišemo v prispevku Ali veste, koliko dopusta vam pripada?.

Kako pridobiti evropsko kartico za zdravstveno zavarovanje?

Zdravstveno zavarovanje v tujini se uveljavlja, v večini držav, z evropsko kartico. Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti. Upoštevati je treba tudi čas od naročila do prejema kartice, ki znaša najmanj 4 delovne dni. Na ZZZS opozarjajo, naj zavarovane osebe, ki kartico že imajo, pred odhodom v tujino preverijo rok njene veljavnosti. Novo kartico je sicer mogoče naročiti največ 30 dni pred potekom veljavnosti obstoječe.

Zavarovane osebe lahko naročijo evropsko kartico na tri načine:

  • na spletni strani ZZZS (na naslovu https://www.zzzs.si/ z uporabo hitrega gumba "naročanje evropske kartice" na vstopni strani);
  • s pošiljanjem SMS sporočila na telefonsko številko 031 771 009. SMS sporočilo vsebuje besedo "EUKZZ" in ZZZS številko zavarovane osebe. Na primer, vsebina SMS sporočila za osebo z ZZZS številko 032822733 je "EUKZZ032822733";
  • osebno v času uradnih ur na izpostavah in območnih enotah ZZZS. Osebno je potrebno naročiti novo kartico le, če je prejšnja še veljavna, a neuporabna (uničena, izgubljena).

ZZZS priporoča elektronsko naročilo na spletu ali s SMS sporočilom, saj je tak način enostaven, hiter in dostopen brez prekinitev - 24 ur na dan, 7 dni v tednu. V letu 2016 je bilo na tak način naročenih že 80 odstotkov (413.386) evropskih kartic.

Prijava na izobraževanje

Zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem

Nekateri zavarovanci so imeli v lanskem letu težave pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem, so povedali na ZZZS.

Da bi bilo tovrstnih težav čim manj, so na zavodu pridobil od hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje (HZZO) zagotovilo, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena oznaka - uradna nalepka, da sprejemajo evropsko kartico.

Zavarovane osebe lahko izvajalce zdravstvenih storitev, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO, poiščejo na njihovi spletni strani (www.hzzo.hr). Posebej velja opozoriti, da tako imenovane turistične ambulante na Hrvaškem nimajo sklenjene pogodbe s HZZO in je zato potrebno v teh ambulantah stroške opravljenih zdravstvenih storitev v celoti plačati. Turistične ambulante so označene tudi z obvestilom o nesprejemanju evropske kartice. Ker pa se nekatere turistične ambulante nahajajo v prostorih zdravstvenih domov, morajo biti zavarovane osebe še posebej pozorne, ali so obiskale ambulanto, ki ima sklenjeno pogodbo s HZZO in zato sprejme evropsko kartico.

Med bivanjem na Hrvaškem lahko zavarovane osebe prejmejo vse potrebne informacije tudi na brezplačnem telefonu Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje (številka 0800 7999).

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zdravstveno zavarovanje zzzs

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/06/23/zdravstveno-zavarovanje/