O-STA

Nov sistem kategorizacije oziroma zvezdic za turistične nastanitve

Nov sistem kategorizacije oziroma zvezdic za slovenske hotele in druge nastanitvene obrate naj bi zaživel v začetku prihodnjega leta. Okrepil naj bi prepoznavnost in ugled slovenskega turizma, predvsem pa naj bi bil prijaznejši do ponudnikov turističnih namestitev.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Imate vprašanja, vezana na ustanovitev podjetja? Vse odgovore dobite na našem brezplačnem seminarju.

Več informacij

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v letu 2016 pristopilo k prenovi sistema kategorizacije. Ta bo prinesla uvedbo sistema Hotelstars za hotele in posodobitev kriterijev za ostale nastanitvene obrate. Trenutni sistem kategorizacije nastanitvenih obratov v Sloveniji je bil nazadnje temeljito posodobljen leta 2008, sedaj pa potrebuje posodobitev, so prepričani na ministrstvu.

Podjetniki, ki se v okviru svoje podjetniške aktivnosti ukvarjate z gostinsko in hkrati nastanitveno dejavnostjo, morate po registraciji podjetja poskrbeti za ustrezno kategorizacijo nastanitvenih obratov. Kako poteka registracija podjetja, vam brezplačno razlagamo na našem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Kako pa kategorizirati vaše nastanitve, vam bodo ob registraciji podjetja na VEM točki Data povedali naši podjetniški svetovalci. Ne pozabite, registracija podjetja je na VEM točki Data hitra, enostavna in brezplačna.

Prijava na izobraževanje

Zakaj nov sistem kategorizacije?

Da je nov sistem kategorizacije nujno potreben, kažejo predvsem očitki s strani gospodarstva o togosti in zastarelosti sedanjega sistema ter nesmiselnih kriterijih, pojasnjujejo na MGRT. Prav tako izpostavljajo željo gospodarstva, da se vpeljejo Hotelstars standardi, kar bo pripomoglo k prepoznavnosti slovenskega hotelirstva. Sistem Hotelstars je namreč uveljavljen že v 15 evropskih državah.

Koliko bo uvajanje novega sistema stalo, še ni jasno. Stroški, povezani z uvedbo novega sistema, se nanašajo predvsem na vzpostavitev novega elektronskega sistema, stroške vzdrževanja sistema, izvedbo izobraževanj za ocenjevanje nastanitvenih obratov in stroške brezplačnega svetovanja nastanitvenim obratom, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov s kriteriji bo sicer objavljen predvidoma v drugi polovici leta 2017. Sledi implementacija, novi sistem pa naj bi tako zaživel v začetku prihodnjega leta.

Decembra tudi nov način poročanja v turizmu

Turističnim delavcem pa se ne obeta le nov sistem kategorizacije nastanitvenih obratov. Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) pripravlja tudi nov način poročanja v turizmu. Predvidoma decembra bo vzpostavljen Register nastanitvenih obratov, poročanje o številu gostov in prenočitvah pa bo z novo aplikacijo eTurizem poenostavljeno. Kakšne spremembe bo vse to prineslo, pojasnjujemo v prispevku Register nastanitvenih obratov in aplikacija eTurizem.

Prijava na izobraževanje

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno - s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki nastanitveni obrati nov sistem kategorizacije turizem

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/17/nov-sistem-kategorizacije-oziroma-zvezdic/