O-STA

Rok za plačilo dohodnine se bliža

Vsi tisti, ki ste prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. maj 2017 in morate dohodnino doplačati, ne pozabite na rok za plačilo dohodnine. Ta se izteče 31. julija 2017. V kolikor pa ste dohodnini ugovarjali, vam zneska ni treba poravnati.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju na enem mestu.

Več informacij

Tisti zavezanci, ki ste v lanskem letu plačali premalo davka, morate dohodnino doplačati. Položnico za plačilo dohodnine morate poravnati do 31. julija 2017, opozarjajo na Finančni upravi RS (FURS). Ostali pa lahko preplačano dohodnino pričakujete na vaših računih 28. julija 2017. Povprečni znesek doplačila sicer znaša 384 evrov, povprečni znesek vračila pa 543 evrov.

Prijava na izobraževanje

Plačilo dohodnine v več obrokih

Dohodnina se lahko poravna tudi v obrokih, o čemer smo sicer že pisali v prispevku Izračun dohodnine 2016 - ste ga že prejeli?. Najenostavnejši in najhitrejši način za obročno plačilo dohodnine je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Prav tako ni predpisanega roka za vložitev obrazca. Kljub temu na FURS priporočajo, da zavezanci obrazec vložijo čim prej. Zaželeno je, da takoj, ko je zavezanec prejel plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku.

Prijava na izobraževanje

Ste ugovarjali?

Če pa ste zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, rok za to se je iztekel 30. junija 2017, vam zneska ni treba poravnati. Ugovor namreč zadrži izvršitev. FURS bo pričel z izdajo odločb o odmeri dohodnine na osnovi vloženih ugovorov zoper informativne izračune konec meseca julija.

Prav tako naj vas opozorimo, da morate do konca julija vložiti napoved za odmero dohodnine, če informativnega izračuna niste prejeli, a ste lani prejeli dohodke, obdavčene z dohodnino. Obenem se 31. julija izteče tudi rok za napoved dohodkov iz tujine, če teh niste napovedali v medletni napovedi. Več informacij dobite v prispevku Vložitev napovedi za odmero dohodnine le še do konca meseca. Za kakršna koli dodatna pojasnila glede dohodnine oziroma napovedovanja dohodkov iz tujine, so vam na voljo davčni strokovnjaki podjetja Data. Preverite ponudbo davčnega svetovanja in si rezervirajte termin.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dohodnina 2016 furs rok za plačilo dohodnine

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/07/26/placilo-dohodnine/