O-STA

Pivo je v Sloveniji zelo priljubljena pijača

Od leta 2007 vsak prvi petek v avgustu praznujemo mednarodni dan piva. Dan je posvečen vsem ljubiteljem piva, pivovarjem, hmeljarjem in lastnikom pivnic. Kakšni pa so pogoji, če bi želeli proizvajati pivo in s tem dodatno zaslužiti?

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi proizvajali pivo? Kako se zadeve lotiti, da bo vaše podjetje na trgu uspešno?

Več informacij

Pivo so s svetovnim dnevom najprej počastili v kalifornijskem mestu Santa Cruz. Od tam pa se je z leti praznovanje hitro razširilo po vsem svetu.

Pivo je v Sloveniji izjemno priljubljeno

Pivo je zelo priljubljena alkoholna pijača tudi v Sloveniji. Po o podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Slovenci med alkoholnimi pijačami najpogosteje izbirajo prav pivo. Povprečno ga Slovenec letno popije 97,6 litra.

V Evropski uniji (EU) več piva kot Slovenci popijejo Čehi (za 86 odstotkov več). Italijani in Francozi ga popijejo precej manj (za 60 odstotkov manj kot Slovenci), pivo pa je podobno kot pri nas priljubljeno med Hrvati in Finci. Največ piva v EU pa proizvede Nemčija, so ob dnevu piva sporočili iz Državnega statističnega urada.

Slovenija spada med ene večjih pridelovalk hmelja, čeprav ne sodi med največje predelovalke piva. Pri nas so pogoste predvsem manjše pivovarne, ki proizvedejo do 1.000 hektolitrov piva na leto. Po podatkih Evropskega združenja pivovarjev je v letu 2015 delovalo v Sloveniji 55 pivovarn, od tega 50 t. i. mikropivovarn.

Bi se proizvodnje piva lotili tudi vi?

Če bi želeli pivo proizvajati in s tem dodatno zaslužiti, morate ustanoviti podjetje. Pred tem morate dobro razmisliti o svoji poslovni ideji. Kakšno bo torej vaše pivo, da se bo razlikovalo od drugih, ki so že na trgu? Pri tem razmisleku vam bo v pomoč naš brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Preden se lotite podjetništva zares, je potreben tudi razmislek o poslovni obliki vašega podjetja - je smiselno, da se odločite za ustanovitev d. o. o. ali je bolje, da izberete ustanovitev s. p.? Razlike med omenjenima najpogostejšima oblikama podjetij vam v podjetju Data pojasnimo na brezplačnem skupinskem svetovanju. Na njem boste izvedeli tudi, kako poteka sam postopek ustanovitve podjetja.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

V vašem podjetju boste lahko opravljali več dejavnosti in niti ni nujno, da so le-te med seboj povezane. Vsekakor pa boste morali, če boste želeli proizvajati pivo, registrirati dejavnost Proizvodnja piva (11.050). Ta vključuje:

  • proizvodnjo pijač iz slada, npr. piva, ležaka ipd.,
  • proizvodnjo nizko- ali brezalkoholnega piva

Proizvodnja piva pa lahko dopolni tudi aktivnosti na kmetiji. Proizvodnjo piva in medenega piva se namreč lahko izvaja tudi kot dopolnilna dejavnost na kmetiji. Kakšni so pogoji zanjo, smo že pojasnili v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji - priložnost za dodaten zaslužek.

Katere dejavnosti je poleg proizvodnje piva še koristno registrirati, vam bodo na točki VEM Datasvetovali izkušeni podjetniški strokovnjaki. Kljub temu vam priporočamo v branje tudi prispevek Skd - ni potrebno, da se mučite sami!.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki hobi in ideja proizvodnja piva svetovni dan piva ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/04/pivo-je-v-sloveniji-zelo-priljubljeno/