O-STA

Peka slaščic: Kako lahko s svojim hobijem dodatno zaslužite?

Uživate v pripravi in ustvarjanju različnega peciva? Je peka slaščic vaš hobi? Ste že razmišljali, da bi z njim dodatno zaslužili? Kako lahko vaše hobije uspešno spremenite v posel, razlagamo na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Je peka slaščic vaš hobi? Kako lahko z njim dodatno zaslužite?

Več informacij

Če bi se želeli, da bi peka slaščic postala vir vaših (dodatnih) prihodkov, morate najprej odpreti podjetje. Na VEM točki Data lahko vsak dan ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p.. Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

Če boste želeli prodajati izključno vaše slaščice, morate registrirati vsaj naslednje šifre dejavnosti, ki so sicer zbrane v Standardni klasifikaciji dejavnosti:

  • C10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic
  • C10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic.

Če boste poleg teh prodajali še slaščice, ki jih je naredil kdo drug, morate registrirati še dejavnost trgovine - G47.240 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s kruhom, pecivom, testeninami, sladkornimi izdelki.

Če imate še kakšno drugačno podjetniško idejo, jo lahko pridete preverit k izkušenim podjetniškim svetovalcem na seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Peka slaščic je obrtna dejavnost

Slaščičarstvo spada med obrtne dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje. O tem, za katere dejavnosti vse potrebujete obrtno dovoljenje, smo sicer že pisali v prispevku Pred registracijo podjetja preverite, ali potrebujete obrtno dovoljenje.

Pogoji za pridobitev obrtnega dovoljenja so navedeni v Obrtnem zakonu. Posameznik lahko pridobi dovoljenje, če ima ustrezno poklicno ali strokovno izobrazbo ustrezne smeri ali opravljeno ustrezno nacionalno poklicno kvalifikacijo. Dovoljenje lahko pridobi tudi oseba, ki je omenjeno dejavnost že opravljala, torej ima ustrezne delovne izkušnje.

Za peko slaščic je potrebna srednješolska izobrazba, smer pek ali slaščičar, oziroma nacionalna poklicna kvalifikacija izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način. Delo lahko opravlja tudi oseba, ki ima izobrazbo pekovski mojster, slaščičarski mojster, živilec, živilsko prehranski tehnik, živilstvo in prehrana, gostinski tehnik, gostinsko turistični tehnik, so pojasnili na Obrtno-podjetniški zbornici. Denimo diplomirani ekonomist ne more opravljati te dejavnosti. Lahko jo le v primeru, da sam pridobi tovrstno izobrazbo - pristopi k pridobivanju nacionalne poklicne kvalifikacije ali pa da zaposli osebo, ki zahtevano izobrazbo že ima.

Peka slaščic kot dejavnost podjetja se torej lahko začne opravljati po tem, ko pridobite obrtno dovoljenje in ste vpisani v obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Prijava na izobraževanje

Za več informacij o pridobitvi obrtnega dovoljenja se lahko obrnete na svetovalce za podjetniško svetovanje oziroma na naše pravnike, ki so vam na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki peka slaščic registracija dejavnosti točka vem ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/08/peka-slascic/