O-STA

Poslovno okolje najboljše na severu Evrope

Raziskava Evropske gospodarske zbornice (EuCham) je pokazala, da je poslovno okolje najboljše v državah Severne Evrope. Na prva mesta so se namreč uvrstile Danska, Švedska, Finska in Norveška. Slovenija je z lanskega 19. zdrsnila na 21. mesto.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako ustanoviti podjetje?

Več informacij

Raziskava EuCham temelji na dveh kazalnikih. In sicer na poročilu Svetovne banke o poslovnih razmerah (Doing Business Report) in oceni organizacije Transparency International o percepciji korupcije v posamezni državi (Corruption Perception Index). Ocena, ki jo dobi posamezna država, pa meri kakovost celotnega poslovnega okolja in poleg podjetniškega dela vključuje tudi zakonodajo in regulatorne predpise, vladne politike, socialno klimo in druge okoliščine, ki spodbujajo ali pa zavirajo zasebni sektor pri ustanavljanju podjetij in poslovanju na kratek in dolgi rok.

Kljub temu, da se Slovenija ne uvršča najvišje na lestvici, je ustanovitev podjetja pri nas preprosta in brezplačna. Poleg tega pa se tudi gospodarsko vzdušje v državi izboljšuje. Če vas torej podjetništvo zanima in razmišljate, da bi imeli svoje podjetje, vam na Dati nudimo tri zanimive brezplačne seminarje, ki so za podjetniške začetnike zelo koristni.

Prijava na izobraževanje

Poslovno okolje najbolj prijazno v Skandinaviji

Na podlagi omenjenih kazalnikov so najvišje ocene prejele Danska, Švedska, Finska in Norveška. In sicer od dobrih 83 do dobrih 87 točk (najvišje število točk je 100). Poslovno okolje je torej na severu najbolj stimulativno, korupcija pa ni pogosta.

Sledijo jim Velika Britanija, Švica, Nemčija, Nizozemska, Islandija, deseterico pa zaključuje Avstrija. Preostale sosede Slovenije niso uvrščene tako visoko. Hrvaška je na 27., Madžarska na 28., Italija pa na 30. mestu.

Slovenija se v raziskavi, ki proučuje poslovno okolje, nahaja na 21. mestu. Lani je bila sicer uvrščena dve mesti višje, a velja opozoriti, da se je skupna ocena kljub temu Sloveniji zvišala. Torej se je poslovno okolje malenkost izboljšalo. Svetovna banka nam je namenila 76 točk, pri zaznavi korupcije pa smo dobili 61 točk od 100 možnih. Skupna ocena Slovenije je torej leta 2016 znašala 67,8 točke, letos pa 68,55.

V raziskavo je bilo sicer vključenih 46 držav. Na zadnjem mestu se je znašla Ukrajina. Celotna raziskava je dostopna na tej povezavi.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki poslovno okolje ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/08/poslovno-okolje/