O-STA

Delo na domu: Ga lahko opravljate le nekaj dni na teden?

Kot delo na domu se šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri (ki so izven delovnih prostorov delodajalca). Pa tudi delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Vse informacije o poslovanju na enem mestu!

Več informacij

Kakšna mora biti pogodba o zaposlitvi za delo na domu?

Pogodba o zaposlitvi za delo na domu se lahko sklene za delo, ki sodi v dejavnost delodajalca ali ki je potrebno za opravljanje dejavnosti delodajalca. Razen če gre za dela, ki so z zakonom ali drugim predpisom določena kot dela, ki se ne smejo opravljati kot delo na domu.

Razmišljate o zaposlitvi novega (so)delavca? Glede pogodb o zaposlitvi se lahko posvetujete s pravnimi strokovnjaki podjetja Data. Podjetniki začetniki pa vse informacije glede zaposlovanja dobite na brezplačnem seminarju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?. Obiščete pa lahko tudi seminarAbeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

V pogodbi o zaposlitvi morajo biti urejene vse posebnosti, ki izhajajo iz narave dela na domu (na primer v zvezi s plačilom za delo, delovnim časom, dajanjem navodil s strani delodajalca). Posebej pomembno je nadomestilo za uporabo svojih sredstev pri delu na domu. Do tega je delavec upravičen že na podlagi zakona. Višina nadomestila pa se določi s pogodbo o zaposlitvi.

Delodajalec je dolžan o tem, da namerava organizirati delo na domu pred pričetkom delaobvestiti Inšpektorat za delo. To jasno določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v četrtem odstavku 68. člena. Inšpektor pa lahko opravljanje dela na domu prepove, če je škodljivo ali bi lahko postalo škodljivo za delavce oziroma za okolje ter če gre za dela, ki se ne smejo opravljati kot delo na domu.

Ali lahko delo na domu opravljate le nekaj dni v tednu?

Kot pojasnjujejo na Inšpektoratu za delo, lahko delavec delo na domu opravlja le nekaj dni v tednu (Zakon o delovnih razmerjih, 68. člen). "Možna je pogodba o zaposlitvi za delo na domu, v kateri je določeno, da delavec del delovnega časa (na primer nekaj dni v tednu) opravlja v prostorih delodajalca, preostali del pa na domu oziroma v prostorih po svoji izbiri. Tudi v tem primeru pa veljajo zakonska pravila glede dela na domu," so razložili na inšpektoratu.

Katere pravice ima delavec, ki dela od doma, lahko preberete v prispevku Delo od doma vse bolj razširjeno - kako pa mora biti urejeno?.

Prijava na izobraževanje

V podjetju Data vam svetujemo glede pogodbenih razmerij, za vas pa lahko pripravimo tudi pogodbo o zaposlitvi. Za termin svetovanja nam pišite na data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki delo na domu pogodba o zaposlitvi zakon o delovnih razmerjih zdr-1

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/14/delo-na-domu/