O-STA

Sezonska dela v kmetijstvu so aktualna tudi jeseni

Sezonska dela v kmetijstvu so priložnost za dodaten zaslužek in pridobivanje delovnih izkušenj, medtem ko delodajalcem omogočajo, da zaposlijo delavce le za čas povečanega obsega dela. Podatki Zavoda RS za zaposlovanje kažejo, da so potrebe po tovrstnem delu aktualne tudi v jesenskem času.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Več informacij

Sezonska dela v kmetijstvu so pomemben del ponudbe prostih delovnih mest. Občasna dela v kmetijstvu so aktualna vse od aprila do konca novembra, pravijo na Zavodu za zaposlovanje. Povpraševanje po sezonskih delavcih je veliko tudi jeseni, ko je čas za obiranja grozdja, jabolk in drugih pridelkov. Aktualna sezonska dela so objavljena na spletni strani Zavoda za zaposlovanje.

Kako zaposliti delavca za sezonska dela?

Sezonsko delo je zaposlitev za čas krajše ali daljše delovne sezone pri posameznih delih ali v vsej letni delovni sezoni. Če je vaša dejavnost naravnana tako, da občasno potrebujete pomoč, lahko novega delavca zaposlite prek pogodbe o zaposlitvi za določen čas, preko podjemne pogodbe ali pa ga najamete kot samostojnega podjetnika.

Kaj od omenjenega se vam najbolj splača, se lahko posvetujete z našimi davčnimi in računovodskimi strokovnjaki. Nasvete o zaposlovanju in s tem povezanimi obveznostmi, pa delimo tudi na izobraževanjih Podjetnik sem - kaj pa zdaj in Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

Koliko delodajalca stane najem delavca s podjemno pogodbo, pa sicer lahko enostavno preverite tudi z našim kalkulatorjem:

Izračun podjemne pogodbe

Pri izbiri oblike sodelovanja s sezonskim delavcem, morate biti delodajalci pozorni tudi na elemente delovnega razmerja. Ti ne smejo biti prisotni, če delavec sezonska dela opravlja na podlagi podjeme pogodbe ali prek s. p.-ja. Če niste prepričani, kateri so elementi delovnega razmerja, vabljeni k branju prispevka Ali veste, kateri so elementi delovnega razmerja.

Morda vas zanima tudi:

Pri sklepanju pogodb za določen čas vam lahko pomagajo tudi naši pravniki, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po emailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin za svetovanje.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki podjemna pogodba pogodba o zaposlitvi za določen čas sezonska dela

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/17/sezonska-dela-v-kmetijstvu/