O-STA

Ali se vam splača izbrati status normiranca?

Samostojni podjetniki se morajo ob registraciji podjetja, ki jo hitro, enostavno in brezplačno lahko opravijo na VEM točki Data, odločiti, kako bodo vodili svoje knjigovodstvo. Bo to po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali bodo izbrali status normiranca. Kdaj je status normiranca prava izbira in kakšne obveznosti prinaša?

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kakšne obveznosti ima normiranec?

Več informacij

Status normiranca prevečkrat povezujemo z dejstvom, da podjetnikom, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, ni potrebno voditi poslovnih knjig, torej, da normiranci ne rabijo voditi računovodstva. To seveda ne drži. Na kaj vse mora biti pri poslovanju pozoren normiranec, pojasnjujemo na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Sicer pa v podjetju Data normirancem nudimo poseben paket za vodenje poslovnih knjig. Ponudbo preverite na povezavi Vodenje poslovnih knjig za normirance.

Informativni izračun za normirance

Komu se splača izbrati status normiranca?

Glavni kriterij, ki določa, kdaj se kot podjetnik lahko odločite za možnost, da poslujete na podlagi normiranih odhodkov, je, da vaši letni prihodki ne presežejo 50.000 oziroma 100.000 evrov. Vse druge pogoje si lahko preberete v prispevku Normiranec - koliko davka bo plačal?.

Status normiranca se najbolj splača izbrati tistim podjetnikom, ki imajo nizke stroške. Največkrat gre za podjetnike, ki opravljajo kakšno storitveno dejavnost (novinarji, arhitekti, drugi izvajalci storitev brez večjih stroškov in podobno). Tovrstno poslovanje je manj obdavčeno, ne priznava olajšav in je zaradi manj poročil, ki jih je potrebno pripravljati za državne organe, manj zapleteno.

Se pa normirancem obetajo spremembe pri poslovanju, o katerih smo pisali v prispevku Normiranci, kakšne novosti vas čakajo?. Nanje pa vas bomo opozorili tudi na našem izobraževanju.

Prijava na izobraževanje

V podjetju Data lahko brezplačno registrirate samostojno podjetje in se s tem samozaposlite. O vseh podrobnostih se lahko pozanimate na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetjaoziroma na naši točki VEM.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki normirani odhodki registracija sp samostojni podjetniki status normiranca

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/18/izbrati-status-normiranca/