O-STA

Inštrukcije - poslovna priložnost za novo šolsko leto

Če vam je všeč delo z mladimi, imate veliko pridobljenega znanja iz vsaj enega področja in ste vešči prenašanja znanja na druge, so morda inštrukcije prava priložnost za vas, da dodatno zaslužite. Dobri inštruktorji so namreč vedno iskani. Če se boste pravočasno primerno statusno organizirali, pa boste do dodatnega zaslužka lahko prišli že v šolskem letu, ki je pred vrati.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Že imate pravo poslovno idejo? Bi jo želeli preveriti?

Več informacij

Vaša ciljna skupina je dokaj velika. Učno pomoč oziroma inštrukcije lahko nudite osnovnošolcem, dijakom in študentom oziroma udeležencem izobraževanj za odrasle. Pri osnovnošolcih in dijakih so najbolj iskane inštrukcije iz matematike, fizike, kemije in tujih jezikov, pri študentih pa gre večinoma za bolj specializirane predmete, denimo poslovna matematika ali statistika.

Če dvomite v vašo poslovno idejo oziroma če nimate dovolj informacij o tem, kako jo realizirati, ste dobrodošli na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Nasveti, ki jih podjetniški svetovalci delijo na seminarju, vam bodo pomagali vašo idejo preoblikovati oziroma izoblikovati na način, da bo postala trden temelj vašega novega podjetja. Le-tega boste v nadaljevanju lahko brezplačno ustanovili na VEM točki Data. Pred tem lahko vse informacije o poslovnih oblikah podjetij, vodenju poslovnih knjig in podjetnikovih obveznostih dobite na še enem brezplačnem seminarju, ki ga tedensko izvajamo na Dati. In sicer na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Občasne inštrukcije lahko opravljate prek osebnega dopolnilnega dela

Občasne inštrukcije se lahko opravljajo prek osebnega dopolnilnega dela (ODD). Opravljajo ga lahko zaposleni, brezposelni, upokojenci in študenti, morajo pa ga priglasiti Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES), ki vodi seznam izvajalcev ODD.

Pred začetkom opravljanje ODD je treba tudi kupiti vrednotnico. To kupi bodisi naročnik storitve bodisi izvajalec. Odvisno od vrste del oziroma storitve, ki se opravlja. Več o tem pa v prispevku Vrednotnice - za opravljanje katerih del jih potrebujete?. Ko gre za inštrukcije, mora sicer nakup vrednotnice opraviti naročnik storitve.

Cena vrednotnice je 9,06 evra (7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje + 2,01 evra za zdravstveno zavarovanje). Kupi se jih lahko na podlagi vložitve zahtevka za pridobitev vrednotnice na upravni enoti ali elektronsko, prek spletnega portala e-uprava.

Opozarjamo pa, da posameznik z opravljanjem ODD v polletju koledarskega leta ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu.

Prijava na izobraževanje

Inštrukcije kot dejavnost podjetja

Če pa bi inštrukcije izvajali pogosteje in posledično presegli dovoljen zaslužek za ODD, morate ustanoviti podjetje in registrirati ustrezno dejavnost. To enostavno lahko uredite na VEM točki Data.

Najpogosteje se posamezniki v tem primeru odločijo za status samostojnega podjetnika, pri čemer morajo kot dejavnost podjetja izbrati "Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje" (85.590). V to kategorijo Standardne klasifikacije dejavnosti namreč med drugim sodi tudi poučevanje raznih spretnosti za inštruiranje in pomoč pri učenju.

Ustanovitev podjetja, s. p. ali d. o. o., je na točki VEM Data preprosta, hitra in brezplačna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki inštrukcije osebno dopolnilno delo točka vem ustanovitev podjetja

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/22/instrukcije-poslovna-priloznost/