O-STA

Zaposlitev za polovični delovni čas in s. p.

Če je oseba zaposlena za polovični delovni čas, se lahko za preostanek manjkajoče tedenske delovne obveznosti samozaposli. Na podlagi samozaposlitve torej plačuje prispevke do polne zaposlitve.

Velja pa tudi obratno. Če se samostojnemu podjetniku, ki ima redni s. p., ponudi možnost za zaposlitev za krajši delovni čas, mora urediti le plačevanje prispevkov. S. p.-ja pa mu ni treba preoblikovati v popoldanskega.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Več informacij

Ustanovitev s. p. je na VEM točki Data enostavna in brezplačna. Potrebovali boste le osebni dokument, davčno številko in overjeno izjavo (so)lastnika stanovanja oziroma hiše, kjer bo vaš poslovni naslov, če vi niste (so)lastnik. Za vse ostalo pa bo poskrbel naš referent. Če imate vprašanja glede samega postopka oziroma poslovne oblike podjetja, ki bi jo želeli ustanoviti (s. p. ali d. o. o.), vas vabimo na izobraževanje Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Nudimo pa vam tudi individualno podjetniško svetovanje.

Prijava na izobraževanje

Samostojni podjetnik in zaposlitev za polovični delovni čas

Ko oseba ustanovi podjetje, je polno zaposlena v lastnem podjetju, saj plačuje prispevke za polni delovni čas. To je za 40 ur na teden.

V kolikor se samostojni podjetnik v času, ko ima podjetje odprto in si plačuje prispevke, zaposli za polovični delovni čas, ne rabi glede oblike s. p. spreminjati ničesar. Spremeniti bo moral le plačevanje prispevkov. Če bo zaposlen za 20-urni delovni čas (polovični delovni čas), si bo prek lastnega s. p.-ja plačeval zavarovanje za preostalih 20 ur.

Več o tem, v katerih primerih se lahko sklene pogodba o zaposlitvi s polovičnim delovnim časom, si lahko preberete v prispevku Pogodba o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.

Plačevanje prispevkov do polne zaposlitve

Če ste zaposleni za krajši delovni čas, denimo za polovični delovni čas, si lahko prispevke do polne zaposlitve plačujete prek s. p.-ja. Mnogi so prepričani, da v tem primeru lahko ustanovijo popoldanski s. p. oziroma dopolnilni s. p., a ni tako. Popoldanski s. p. namreč lahko ustanovijo le osebe, ki so redno zaposlene za polni delovni čas.

Oseba, ki je zaposlena za 20-urni delovni čas (polovični delovni čas), se bo prek svojega s. p.-ja prijavila v zavarovanje za preostalih 20 ur, ki ji manjkajo do polne zaposlitve in polnega zavarovanja.

Morda vas zanima tudi:

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki polovični delovni čas ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. vem točka

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/29/polovicni-delovni-cas-in-s-p/