O-STA

Pomoč ob rojstvu otroka vsem staršem, novosti pri očetovskem dopustu

Ministrstvo za delo načrtuje odpravo varčevalnih ukrepov na področju družinske politike. To med drugim pomeni, da bo pomoč ob rojstvu otroka spet postala univerzalna pravice in ne bo več vezana na materialni položaj družine. Podobno velja tudi za dodatek za veliko družino. Obetajo pa se tudi spremembe pri izrabi očetovskega dopusta.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Si želite dodatnega zaslužka?

Več informacij

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je v javno razpravo dalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Kot pravijo na ministrstvu, ta odpravlja varčevalne ukrepe na področju družinske politike in prinaša nekaj drugih poenostavitev in izboljšav.

Prijava na izobraževanje

Pomoč ob rojstvu otroka bo pripadala vsem staršem

Pomoč ob rojstvu otroka, ki je le eden od družinskih prejemkov, po novem ne bo več vezana na materialni položaj družine. Do sedaj je namreč veljal cenzus 64 odstotkov povprečne mesečne plače na osebo. Pomoč ob rojstvu otroka bo torej pripadala vsem staršem otroks stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki dejansko tudi živijo v Sloveniji.

Enako velja za dodatek za velike družine. Tudi ta ne bo več vezan na materialni položaj družine, ampak bo pripadal vsem družinam s tremi ali več otroki. Pod pogojem, da eden od staršev in otroci stalno bivajo v Sloveniji. Novela zakona naj bi velikim družinam omogočila tudi pomoč pri nakupu vinjete.

Nov način izrabe očetovskega dopusta

Predlagane zakonske spremembe naj bi, poleg novosti, vezanih na pomoč ob rojstvu otroka, prinesle tudi bolj enostaven način izrabe očetovskega dopusta. Njegovo trajanje in višina pa sicer ostajata nespremenjena.

Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, na primer takoj ob rojstvu otroka. Najmanj 15 dni morajo izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Prijava na izobraževanje

Zanimala sta vas pomoč ob rojstvu otroka in očetovski dopust, zato vabljeni k branju naslednjih prispevkov:

Ne spreglejte pa niti ponudbe izobraževanj, ki jih izvajamo v podjetju Data. Če vas zanima, kako do dodatnega zaslužka, ste dobrodošli na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dodatek za veliko družino družinski prejemki mddsz očetovski dopust pomoč ob rojstvu otroka

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/08/31/pomoc-ob-rojstvu-otroka/