O-STA

Z vrtnimi pridelki do dodatnega zaslužka

Jesen je tu, z njo pa tudi oblica pridelkov na naših vrtovih. Čeprav je suša ponekod zmanjšala pridelek, se na domačih vrtovih vsako leto najdejo pridelki, ki jih je preveč, da bi jih lahko sproti porabili.

Če ste mojstri vlaganja zelenjave, kuhanja paradižnikove mezge ali marmelad, lahko svoje domače pridelke ne le odlično shranite za zimske dni, pač pa z njimi tudi dodatno zaslužite. Se sprašujete, kako? To izveste na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Uživate v kuhanju marmelade ali shranjevanju zelenjave? Veste, kako s tem lahko dodatno zaslužite?

Več informacij

Če se torej odločite, da boste poskusili svoje pridelke oziroma proizvode prodajati zainteresiranim strankam in pri tem ne kršiti zakonodaje, boste morali ustanoviti podjetje oziroma ustrezno registrirati dejavnost. Postopek ni zapleten, enostavno ga lahko opravite na VEM točki Data. Pred tem se lahko z vsemi vidiki samozaposlitve seznanite na brezplačnem seminarju Prednosti in slabosti samozaposlitve. Če pa ste zaposleni za polni delovni čas, za vas pride v poštev registracija popoldanskega s. p..

Prijava na izobraževanje

Povpraševanje po bio oziroma domačih izdelkih je vsako leto večje. Slovenski pridelki in proizvodi so cenjeni, zato jih ljudje tudi pogosteje kupujejo. Če bo torej vaša embalaža lična, vsebina kakovostna in promocija inovativna, se za uspeh vaše dejavnosti ni treba bati.

Če boste želeli vlagati zelenjavo, kuhati paradižnikovo mezgo, proizvajati domače marmelade, džeme ali kompote, morate registrirati dejavnost Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave (10.390).

Pridelki in proizvodi iz njih se lahko prodajajo tudi pred hišo

Lastne trgovine vsaj na začetku podjetniške poti verjetno še ne boste odprli. Zato boste iskali možnosti za prodajo izdelkov na tržnicah, sejmih ali celo po pošti. Tudi za to bo potrebna registracija ustrezne dejavnosti. In sicer:

  • za prodajo na domu/pred hišo (npr., da k vam pride sosed) 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic
  • za prodajo na tržnici 47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki
  • za prodajo po pošti 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu

Stroškom, ki so povezani s prodajo na tržnicah, se lahko izognete s prodajo kar pred svojo hišo. Več informacij o tem dobite v prispevku Želite višek pridelanega sadja ali zelenjave prodajati pred hišo?.

S svojimi proizvodi pa lahko zalagate tudi trgovine. Za to boste morali registrirati dejavnost Trgovina na debelo s sadjem in zelenjavo (46.310). Sem namreč spada trgovina na debelo s predelanim sadjem ali zelenjavo.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, Data

Ker pa je danes moderno pripravljati hrano doma in ima vse več ljudi željo, da bi se naučili priprave marmelad oziroma drugih proizvodov iz sadja in zelenjave, lahko zaslužite tudi z izvajanjem delavnic. Na njih bi denimo poučevali kuhanje marmelad, vlaganje zelenjave, idr.. Zato ne bo odveč, če ob ustanovitvi podjetja na VEM točki Dataregistrirate še dejavnost Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (85.590).

Upoštevati je treba tudi zakonodajo s področja varne hrane

Če se boste kot podjetnik ukvarjali s proizvodnjo prehranskih izdelkov, boste morali upoštevati tudi zakonodajo s področja varne hrane. Pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin boste morali registrirati živilski obrat in upoštevati načela HACCAP standarda. Registracijo obrata morate opraviti najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja.

Če potrebujete še kakšno informacijo, smo vam v podjetju Data na voljo na telefonski številki 01 6001 ali prek e-pošte data@data.si. Sicer pa le veliko uspeha pri kuhanju oziroma vlaganju.

Prijava na izobraževanje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijeizobraževanja podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki hobi popoldanski s.p. pridelki ustanovitev podjetja vem točka

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/06/z-vrtnimi-pridelki-do-dodatnega-zasluzka/