O-STA

Oblačila iz druge roke - ekološko podjetništvo

Tudi oblačila iz druge roke so lahko odskočna deska v svet podjetništva! Kupcev, ki si želijo kupiti oblačila iz druge roke zase ali za svoje otroke je vedno več. Oblačila iz druge roke kupujejo, ker želijo prihraniti, se izogniti kemikalijam, ki se uporabljajo pri proizvodnji oblačil, zmanjšati svoj ogljični odtis, najti poseben retro kos ...

Kaj pa mora vedeti podjetnik, če želi prodajati oblačila iz druge roke?

Pri prodaji oblačil iz druge roke - naj si gre za oblačila za odrasle ali za otroke - gre za zbiranje oblačil iz druge roke, za sortiranje in prodajo v trgovini ali po spletu.

Oblačila iz druge roke lahko podjetnik prodaja v svoji trgovini, po spletu ali na sejmih.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

So oblačila vaša strast, hkrati pa želite narediti še kaj dobrega za naš planet?

Več informacij

Katero dejavnost mora podjetnik registrirati?

Podjetnik, ki želi prodajati oblačila iz druge roke bo moral najprej odpreti podjetje in registrirati ustrezno dejavnost. Odloči se lahko za prodajo preko svojega podjetja ali pa postane fizična oseba z dejavnostjo (samostojni podjetnik).

Če oblačila zbira, sortira in nato prodaja naprej drugim trgovcem, mora podjetnik registrirati dejavnost 46.160 Posredništvo pri prodaji tekstila, oblačil, krzna, obutve, usnjenih izdelkov.

Tudi za prodajo preko spletnih platform potrebujete ustrezno registracijo dejavnosti!

Klikni in deli

Trgovec na debelo mora ob tem opravljanju trgovske dejavnosti izpolnjevati minimalne tehnične in prostorske pogoje, voditi podatke o trgovskem blagu ter imeti določen odpiralni čas. Pod isto klasifikacijo lahko oblačila iz druge roke zbira, kupuje, obdeluje in nato proda naprej drugim podjetnikom.

IZOBRAŽEVANJE

Abeceda poslovanja

Prvič med podjetniki? Potem ne smete zamuditi naše podjetniške abecede, ki smo jo pripravili za vse podjetnike začetnike. Ali veste, da se je lahko v nekaterih primerih lahko udeležite brezplačno?

Več informacij

Prodajalna z oblačili iz druge roke tudi na spletu!

Ko bo odprl trgovino in pričel s prodajo izdelkov končnim kupcem, pa mora registrirati tudi dejavnost 47.710 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z oblačili. Če bo zraven prodajal tudi obutev, mora registrirati še 47.720 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z obutvijo in usnjenimi izdelki.

V kolikor bo želel oblačila iz druge roke prodajati tudi preko spleta v spletni trgovini pa mora registrirati še 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu. V ta podrazred sicer spada vsa trgovina s katerimkoli blagom po pošti, preko interneta, oglasov, katalogov in podobno.

To pomeni, da morate to dejavnost registrirati tudi, če se boste na primer odločili prodajati oblačila iz druge roke preko družbenih omrežij kot je Facebook ali različnih platform kot je Etsy.

Na VEM točki DATA vam uredimo vse za odprtje d.o.o. ali s. p. Pišite nam!

Bogdana Rejc, Data

Če bo podjetnik oblačila iz druge roke prodajal tudi zunaj prodajaln, na stojnicah, bolšjih trgih in podobno, pa mora registrirati tudi dejavnosti 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.

Podobno kot trgovec na debelo mora tudi trgovec, ki bo oblačila iz druge roke prodajal naprej končnim kupcem spoštovati določila glede minimalnih tehničnih in prostorskih pogojev, voditi dokumentacijo ter imeti ustrezen odpiralni čas. Oba morata spoštovati določila Zakona o trgovini (ZT-1).

DOSTOPNO PREK: http://data.si/blog/2017/09/11/ekolosko-oblacila-iz-druge-roke/