O-STA

Obdavčitev normirancev brez sprememb

Vlada je sprejela paket davčnih zakonov. Kot so zapisali, ti prinašajo izboljšave za osebe z nizkimi dohodki, napotene delavce in uporabnike vezanih knjig računov. Obdavčitev normirancev pa v nasprotju s prvotnimi napovedmi ni spremenjena.

IZOBRAŽEVANJE

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kakšna je obdavčitev normirancev in kakšne so njihove obveznosti?

Več informacij

Na VEM točki Data je ustanovitev podjetja brezplačna. Nudimo pa tudi številna podjetniška izobraževanja, denimo Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Predloge, ki jih je za spremembo davčne zakonodaje pripravilo Ministrstvo za finance, smo predstavili v prispevku Davčna zakonodaja: Predlogi ministrstva so nared. Peterico davčnih zakonov je, z nekaj popravki, ki zadevajo predvsem obdavčitev normirancev, vlada zdaj tudi uradno potrdila.

Obdavčitev normirancev ostaja enaka

Iz predlogov novel zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ju bo vlada v državni zbor poslala v obravnavo po nujnem postopku, je razvidno, da obdavčitev normirancev ne bo deležna sprememb.

Sprva se je napovedovalo, da se bo višina normiranih odhodkov znižala s sedanjih 80 odstotkov na 70 oziroma 60 odstotkov. Davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred. A teh določil v zakonodajnih predlogih, ki jih je potrdila vlada, ni več.

Pri ugotavljanju davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov se torej ohranja višina normiranih odhodkov na 80 odstotkov in cedularna 20-odstotna obdavčitev. Več informacij o tem, kakšna je obdavčitev normirancev in kakšne so njihovih druge obveznosti, lahko dobite na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Vladni predlog glede normiranih odhodkov vključuje le določbe, s katerimi se vzpostavljajo mehanizmi za omejitev možnosti zlorab.

Zavezanec bo moral izstopiti iz sistema, če bo njegovo povprečje prihodkov dveh zaporednih preteklih davčnih obdobij presegalo znesek 150.000 evrov. V sedanji ureditvi je izstop iz sistema obvezen, če zavezanec dve zaporedni davčni obdobji ne izpolnjuje pogojev za vstop v sistem (sprememba 67.c člena ZDDPO-2). "Zavezanec tako lahko ostane v sistemu, če ima v dveh zaporednih davčnih obdobjih skupno do 300.000 evrov prihodkov, torej kljub prekoračitvi letnih prihodkovnih pragov," so zapisali na finančnem ministrstvu. Na ta način naj bi bil sistem bolj fleksibilen.

Po novem je določena tudi zgornja absolutna višina priznanih normiranih odhodkov, za ugotavljanje davčne osnove pa se bodo pri ugotavljanju višine prihodkov seštevali prihodki zavezanca in njegovih povezanih oseb.

Vezane knjige ostajajo

Poleg sprememb, vezanih na obdavčitev normirancev, vlada predvideva tudi ohranitev vezanih knjig računov. Z novelo zakona o davčnem potrjevanju računov se namreč vezane knjige računov ne ukinjajo, temveč ostajajo v uporabi tudi po izteku letošnjega leta. Več o tem si lahko preberete v prispevku Potrjevanje računov iz vezane knjige le še enkrat na mesec.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki davčna zakonodaja ministrstvo za finance normirani odhodki obdavčitev normirancev

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/09/28/obdavcitev-normirancev-brez-sprememb/