O-STA

Poslovna enota: Kako se razlikuje od podružnice?

Poslovna enota je del družbe, ki opravlja na istem ali drugem naslovu različno ali isto dejavnost kot matična družba. Postopek za njen vpis v Poslovni register Slovenije se enostavno opravi na VEM točki Data. To podjetnik lahko stori takoj ob registraciji podjetja, poslovno enoto pa lahko prijavi tudi naknadno.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vas zanima, kako ustanoviti podjetje? Vse nasvete brezplačno dobite na skupinskem svetovanju!

Več informacij

Celoten postopek za ustanovitev podjetja - bodisi ustanovitev s. p. bodisi d. o. o. - , razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Na njem boste izvedeli tudi, kako na VEM točki Data prijaviti poslovno enoto. Informacije o nadaljnjem poslovanju podjetnikov, pa delimo na seminarju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Kako se poslovna enota vpiše v register?

Če ste ustanovili podjetje s sedežem v Ljubljani in bi radi svoje poslovanje razširili denimo še v Novo mesto, lahko na VEM točki Data prijavite poslovno enoto. Poslovna enota nima uradnega statusa, nima svojega uradnega imena, niti svojega zastopnika. Prav tako poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov.

Kljub temu pa mora biti poslovna enota vpisana v poslovni register, ki ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Prijavo za vpis vloži zastopnik matične družbe na točki VEM Data. Medtem ko bo samostojni podjetnik za to potreboval Izjavo lastnika objekta, kjer bo poslovna enota, direktor oziroma zastopnik d. o. o. ne potrebuje ničesar. Potreben je le njegov podpis.

Podjetnik se seveda lahko odloči, da izpolnjeno prijavo za prijavo poslovne enote (obrazec PRS-2) sam pošlje izpostavi Ajpesa po pošti.

Če pa se odločite, da boste dali poslovni enoti uradni status, morate sprejeti sklep o ustanovitvi podružnice. Poslovna enota se torej razlikuje od podružnice. Ta se vpiše v sodni register, o njenem vpisu odloča pristojno sodišče. ima svojega zastopnika in lahko samostojno opravlja posle.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki podružnica poslovna enota ustanovitev podjetja vem točka

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/10/03/poslovna-enota/