O-STA

Gostinstvo: Nov pravilnik prinaša poenostavitve!

V veljavi je nov pravilnik, ki prinaša številne poenostavitve za gostinstvo oziroma opravljanje gostinske dejavnosti. Spremembe so prilagojene predvsem zahtevam za hotele po evropskem kategorizacijskem sistemu Hotelstars, posledično pa so se poenostavili pogoji tudi za vse ostale gostinske obrate.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vas mika gostinstvo? Preverite vašo podjetniško idejo skupaj z našimi strokovnjaki!

Več informacij

Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti določa pogoje, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (turistična kmetija).

Hotelske sobe po novem tudi brez oken! #podjetništvo #znaministesami

Klikni in deli

V njem so tudi določila glede zunanjih površin gostinskih obratov, določila o tem, kdaj se lahko gostinstvo izvaja izven lokala oziroma obrata ter določila o tem, katere storitve lahko obsega gostinstvo v določenem gostinskem obratu.

Prijava na izobraževanje

Vas zanima gostinstvo? Bi imeli restavracijo ali kavarno? Svojo poslovno idejo lahko preverite skupaj s podjetniškimi strokovnjaki na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Če pa bi gostom nudili tudi nastanitev, morate po registraciji podjetja poskrbeti za ustrezno kategorizacijo nastanitvenih obratov.

Kako poteka registracija podjetja, vam brezplačno razlagamo na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Kako pa kategorizirati vaše nastanitve, vam bodo ob registraciji podjetja na VEM točki Data povedali naši podjetniški svetovalci. Ne pozabite, registracija podjetja je na VEM točki Data hitra, enostavna in brezplačna.

Večina pogojev za gostinstvo je poenostavljenih

Večina pogojev za nastanitvene in prehrambne gostinske obrate se je poenostavila. Na Turistično gostinski zbornici Slovenije izpostavljajo, da je denimo črtano obvezno zagotavljanje parkirišč za goste. Prav tako niso več obvezni prostori za zaposlene v lokalih, recepcija pa je lahko le še vizualno ločena od ostalih prostorov. Pred tem je veljalo, da mora biti ločena tudi fizično.

Prav tako se ne zahteva več zagotovitev prostora za odlaganje prtljage kot tudi dnevnega bivalnega prostora za goste. Pravilnik pa dovoljuje precej manjše število stranišč za večje število sedežev v lokalu.

Prijava na izobraževanje

Sobe so lahko tudi brez oken

Nov pravilnik za gostinstvo prinaša tudi spremembe določil glede sob. Po novem je določena le še enotna minimalna velikost vseh enoposteljnih sob na 8 m2 in vseh dvoposteljnih na 12 m2. Pa še to ne velja za sobodajalce in turistične kmetije. Novost je tudi ta, da je soba lahko brez oken in brez električne vtičnice, v kopalnicah pa ni več obvezna pralna preproga.

Po novem pravilniku za gostinstvo imata hotel in motel lahko le pet nastanitvenih enot, torej sob. Doslej je bil ta minimum določen na deset.

Pravilnik ne vsebuje več določil o minimalni površini kopalnic in minimalni površini postelj. Prav tako novi pravilnik ne omenja več mini hotela in nizkocenovnega hotela, ki jih je uvedel prejšnji pravilnik iz leta 2014, saj ti dve obliki nista nikoli zaživeli.

Hotelom pa pravilnik prinaša tudi eno zahtevnejše določilo. In sicer, da mora vsaj 85 odstotkov nastanitvenih enot imeti kopalnico v sobi in je etažnih kopalnic lahko največ 15 odstotkov. To je pogoj za hotele z najmanjšim številom zvezdic, ki je bil usklajen z evropskem kategorizacijskim sistemom Hotelstars, so pojasnili na Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Lastnike nastanitvenih obratov ob tem opozarjamo tudi na novosti pri poročanju o številu gostov in prenočitvah, ki bodo začele veljati konec letošnjega oziroma v začetku leta 2018.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki gostinstvo

POVEZAVA: http://data.si/blog/2017/10/04/gostinstvo-nov-pravilnik/