O-STA

Carinska pošta: Kakšne so dajatve za pošiljke s Kitajske?

Čedalje več ljudi naroča izdelke prek spleta, tudi iz držav izven EU, najpogosteje s Kitajske ali ZDA. Pri tem pa je treba, če gre za večje vrednosti, plačati uvozne dajatve. Kako je torej urejena carinska pošta?

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kakšna pa je vaša podjetniška ideja? Ste prepričani, da bo uspešna?

Več informacij

Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data enostavna, hitra in brezplačna. Dodatno lahko služite tudi ob redni službi. Preden pa se podjetništva lotite zares, preverite vašo poslovno idejo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Kot pojasnjujejo na Pošti Slovenije, se poštne pošiljke pri uvozu v državo v splošnem delijo na:

  • pošiljke, ki so oproščene predložitve carinskim organom;
  • pošiljke z blagom, kjer se ugotavlja izvor blaga in njegova carinska vrednost (carinska pošta).

Za blago, ki prispe v Slovenijo iz tretjih držav (nečlanic EU), morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Predpisane carinske uvozne postopke po pooblastilih carine izvaja Pošta Slovenije.

Tovrstne pošiljke so lahko po opravljenem carinskem postopku poslane naprej naslovniku brez obračuna carinskih dajatev. V določenih primerih se obračunajo carinske dajatve, lahko pa so pošiljke celo zasežene, uničene ali vrnjene pošiljatelju.

Informativni izračun plače

Carinska pošta: Nakup prek spleta

Na Pošti Slovenije opozarjajo, da so zagotovila spletnih trgovcev, da so plačani vsi stroški v zvezi s pošiljko, v primeru pošiljk z blagom iz tretjih držav največkrat neresnična.

Za blago, ki ga naročate iz tretjih držav (nečlanic EU), je namreč treba pri prispetju v Slovenijo izvesti predpisane carinske postopke, ki pa niso nujno brezplačni.

V splošnem velja, da so pošiljke v vrednosti do 22 evrov oproščene plačila carinskih dajatev. Če pa kupljeno blago preseže vrednost 22 evrov, bo zanj treba plačati tudi določene uvozne dajatve.

Uvozne dajatve se obračunajo na osnovi carinske vrednosti blaga. Ta pa ne zajema le cene izdelka, temveč tudi stroške pošiljanja/poštnine, prevoza, zavarovanja ipd.

Carinska pošta: Kakšne so dajatve?

Če vaš spletni nakup presega vrednost 22 evrov, bo pošiljka predmet obračuna predvidoma naslednjih uvoznih carinskih dajatev:

  • od 22 do 150 evrov: uvozni DDV;
  • od 150 evrov: carina + uvozni DDV;
  • nakup trošarinskega blaga (parfumi, tobak in tobačni izdelki, alkohol in alkoholni izdelki): uvozne dajatve + trošarina - ne glede na vrednost.

Carina se obračuna po predpisani stopnji v carinski tarifi od vrednosti blaga, ki je običajno razvidna iz računa.

DDV pa se pri uvozu obračuna od davčne osnove, ki jo predstavlja carinska vrednost blaga skupaj s carino in drugimi dajatvami, ki se plačujejo pri uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %.

Prijava na izobraževanje

Pošta zaračuna še carinsko posredovanje

Ob prejemu določene pošiljke, ki je carinska pošta, vam Pošta Slovenije zaračuna tudi strošek izvedene storitve carinskega posredovanja. Višina tega stroška je od odvisna storitve oziroma zahtevnosti postopka, ki ga pošta opravi, ter od cene kupljenega blaga.

Najpogosteje je carinska pošta predmet t.i. postopka preverjanja. Pri tem se ugotavljanja dejanska vrednost blaga, preverjajo se splošne navedbe vsebine, nepopolne oznake valute, sumljiva vsebina, itd. Postopek se zaračuna od 5 do 15 evrov.

Pošta vam lahko zaračuna tudi številne druge storitve v zvezi s carino. Denimo v primeru, ko gre za trošarinsko blago ali blago večjih vrednosti (nad 150 evri). Plačati boste morali 20 oziroma 22 evrov za t.i. zahtevno carinjenje, saj se izvedejo redni carinski postopki.

Ceno poštnih storitev si lahko znižate

Ob prejemu določene pošiljke iz tretje države, vas pošta lahko prosi, da priložite določene dokumente (računi, potrdila), ki so potrebni za izvedbo carinskega postopka. To lahko storite prek spleta. S tem pospešite izvedbo carinskih postopkov in si hkrati znižate ceno storitev carinskega posredovanja.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki carina carinska pošta nakupovanje prek spleta uvozne dajatve

POVEZAVA: http://www.data.si/blog/2017/10/12/carinska-posta/