O-STA

Zakon o dolgotrajni oskrbi je v javni razpravi

Na Ministrstvu za zdravje so predstavili Zakon o dolgotrajni oskrbi. O njem so se že pogovarjali tudi člani Ekonomsko-socialnega sveta, predlog zakona, ki napoveduje novo dajatev, pa je zdaj v javni razpravi. Za dolgotrajno oskrbo naj bi po novem plačevali od štiri do skoraj 32 evrov na mesec.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi odprli s.p., da bi dodatno zaslužili? Na kaj vse morate biti pozorni?

Več informacij

Zakon o dolgotrajni oskrbi ureja enotno definicijo dolgotrajne oskrbe in s tem postavlja okvir za nov steber socialne varnosti, ki bo zagotavljal integrirano dolgotrajno oskrbo in odpravil razmejitve na socialne in zdravstvene storitve na tem področju.

Upravičenci do dolgotrajne oskrbe bodo polnoletni prebivalci Slovenije, ki so v daljšem časovnem obdobju (dlje kot tri mesece) ali trajno odvisni od pomoči drugih pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil.

Dolgotrajna oskrba dober posel tudi za podjetnike

Formalno dolgotrajno oskrbo bodo, kot pravi Zakon o dolgotrajni oskrbi, lahko izvajali javni zavodi, zasebni izvajalci s koncesijo in domače ter tuje pravne osebe in samostojni podjetniki. Morajo pa izpolnjevati ustrezne kadrovske, prostorske, tehnične in varnostne pogoje za opravljanje dejavnosti.

Dejavnosti, povezane s starejšimi prebivalci, so torej lahko dober posel tudi za podjetnike. Ena izmed njih je denimo gradnja oskrbovanih stanovanj. Veste, kako lahko sicer ustrezno izvajate pomoč na domu?

Če bi vašo podjetniško idejo želeli preveriti, se lahko udeležite brezplačnega seminarja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Na njem boste izvedeli, če je vaša ideja že dovolj zrela, da se lahko odločite za ustanovitev podjetja. Kako poteka odprtje podjetja, pa brezplačno razlagamo na skupinskem svetovanju.

Prijava na izobraževanje

Koliko nas bo stala nova dajatev?

Zakon o dolgotrajni oskrbi med drugim ureja financiranja dolgotrajne oskrbe v prihodnje. Po izračunih ministrstva bodo nekaj morali prispevati tudi zavarovanci, zato Zakon o dolgotrajni oskrbi predvideva novo dajatev. Gre za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, v katerega bodo vključeni vsi, ki so vključeni tudi v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Po novem naj bi vsi plačevali 0,48 odstotka od zavarovalne osnove. Kot so izračunali na ministrstvu, bi tako upokojenci plačevali od 1,4 do 19,8 evra doplačila na mesec, zaposleni in samozaposleni od 4,3 do 31,6 evra, brezposelni pa od 2,6 do 6,6 evra na mesec.

Pisali smo že, da na ministrstvu spreminjajo tudi sistem plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nova dajatev, t.i. zdravstveno nadomestilo, bo znašala med 20 in 75 evri, na ministrstvu pa trdijo, da bo približno 80 odstotkov zavarovancev plačevalo manj, kot do sedaj.

Kaj še prinaša Zakon o dolgotrajni oskrbi?

Kot so povedali na ministrstvu, s predlogom zakona nameravajo povezati zdravstvene in socialne storitve dolgotrajne oskrbe. Namen tega je, da se omogoči ustrezna oskrba in varnost vsem, ki potrebujejo pomoč pri osnovnih in podpornih dnevnih aktivnostih, ne glede na to ali bivajo doma, ali v institucionalnem varstvu, ali v drugih oblikah bivanja, kot so varovana stanovanja ali bivalne skupnosti..

Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi zagotovil tudi večjo podporo neformalnim oskrbovalcem in razbremenil posameznike in družine, zagotavljajo na ministrstvu. Posameznik bo lahko izbiral med neformalno in formalno oskrbo na domu ali v instituciji. V primeru neformalne oskrbe, ki jo na domu izvajajo družinski člani, svojci, prostovoljci in druge osebe, se bo posameznik lahko odločil za denarni prejemek ali za osebnega pomočnika.

Ministrstvo želi z novim zakonom in zavarovanjem zagotoviti upravičencem kritje 70 odstotkovvrednosti formalne oskrbe na domu ali v instituciji. Preostalih 30 odstotkov pa bodo še vedno upravičenci morali plačati sami. Kot predvideva Zakon o dolgotrajni oskrbi, pa bo za neformalno oskrbo na domu upravičenec lahko dobil denarni prejemek v višini do 50 odstotkov vrednosti pravice v formalni oskrbi na domu.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo pravo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dolgotrajna oskrba ministrstvo za zdravje zakon o dolgotrajni oskrbi zdravstveno nadomestilo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/10/21/zakon-o-dolgotrajni-oskrbi-je-v-javni-razpravi/