O-STA

Študenti, vračajo se vam ugodnosti

Poslanci so soglasno sprejeli Zakon za urejanje položaja študentov, ki odpravlja večji del varčevalnih ukrepov, ki jih je leta 2012 uvedel Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Študenti bodo torej spet imeli nekatere ugodnosti, ki so jim bile odvzete.

Gostinci boste morali bone nuditi dlje

Podjetniki, ki se ukvarjate z gostinsko dejavnostjo in nudite študentske bone, boste morali študentsko prehrano nuditi do 21. ure. Zakon namreč podaljšuje možnost koriščenja študentskih bonov do 21. ure. Doslej so študenti lahko jedli ceneje samo od 8. do 20. ure zvečer.

Gostinci morate biti pozorni tudi na druge novosti, ki jih je prinesel spremenjen Pravilnik o gostinstvu. Večina pogojev za nastanitvene in prehrambne gostinske obrate se je sicer poenostavila.

Če vas zanima registracija gostinske dejavnosti, se oglasite na VEM točki Data. Tu je odprtje podjetja enostavno in brezplačno. Vse podrobnosti pa izveste na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Status bo študentu na 2. stopnji potekel ob koncu študijskega leta

V skladu z zakonom, ki so ga pripravili v Študentski organizaciji Slovenije, bodo študenti lahko koristili pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja dlje kot do sedaj. In sicer največ do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Tudi študenti lahko odprejo s.p.. Kako? Preverite na brezplačnem skupinskem svetovanju!

Več informacij

Študentom, ki med študijskim letom izpolnijo pogoje za pridobitev dodatka za bivanje, bo omogočeno pridobiti dodatek s prvim dnem meseca, ki sledi nastanku spremembe. Tudi status študentom ne bo več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo. Poleg tega zakon ureja še potrebe študentov s posebnimi potrebami, prejemanje državne štipendije pa omogoča tudi tujim državljanom v Sloveniji.

Študenti bodo obdavčeni ugodneje

Zakonski predlog je sprva predvideval tudi vrnitev višje posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, a to zdaj ureja novela zakona o dohodnini. Preberite tudi prispevek o tem, na kaj morate biti delodajalci še posebej pozorni, če zaposlujete študente.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zakonodaja

Oznakeavtorski članki gostinska dejavnost odprtje podjetja študenti študentska prehrana študentsko delo zakon za urejanje položaja študentov zujf

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/10/24/studenti-vracajo-se-vam-ugodnosti/