O-STA

Denarna socialna pomoč naj bi bila 331 evrov

Po predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ga je Ministrstvo za delo dalo v javno razpravo, naj bi denarna socialna pomoč za eno osebo znašala 331 evrov. To je 34 evrov oziroma 11 odstotkov več kot zdaj. Novela zakona naj bi začela veljati 1. maja prihodnje leto.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imte kakšen hobi? Če ste iznajdljivi, lahko z njim dodatno zaslužite!

Več informacij

Se sprašujete, kako bi lahko dodatno zaslužili? Pri tem vam lahko pomagamo v podjetju Data. Vse informacije dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Zakaj naj bi bila denarna socialna pomoč višja?

Ministrstvo je na podlagi Zakona o socialno varstvenih prejemkih zavezano, da vsakih pet let ugotovi višino minimalnih življenjskih stroškov. Če razlika med višino veljavnega osnovnega zneska minimalnega dohodka in višino na novo ugotovljenih minimalnih življenjskih stroškov presega 20 odstotkov, mora ministrstvo določiti novo višino osnovnega zneska minimalnega dohodka. Višina minimalnih življenjskih stroškov je bila zadnjič ocenjena leta 2009, zato je ministrstvo naročilo novo raziskavo življenjskih stroškov.

Leta 2009 so osnovni minimalni življenjski stroški, ki omogočajo preživetje samske odrasle osebe (najnujnejše izdatki za življenjske potrebščine), znašali 385,08 evra. Po novi raziskavi pa osnovni minimalni stroški znašajo nekaj manj kot 442 evrov.

Ministrstvo zato predlaga, da bi denarna socialna pomoč znašala 331,36 evra. Na ta način bi, kot so zapisali, ohranili podobno razmerje z neto minimalno plačo kot leta 2010. Veste, kdo je sicer upravičen do denarne socialne pomoči?

Novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih kot nov osnovni znesek minimalnega dohodka torej predlaga 331,26 evra, kar predstavlja 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Na ministrstvu si sicer zavzamejo tudi za dvig minimalne plače.

Denarna socialna pomoč za dvostarševsko družino z dvema otrokoma, ob izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev, trenutno znaša 889,61 evra. Po novem pa bi bila lahko takšna družina upravičena do 910,96 evra pomoči. Torej bi denarna socialna pomoč lahko znašala do 21,35 evra več kot trenutno.

Pravice, do katerih je družina upravičena, so poleg denarne socialne pomoči še otroški dodatek, plačilo obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, subvencija najemnine ter subvencija malice in kosila za otroke.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki denarna socialna pomoč minimalna plača ministrstvo za delo novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/10/30/denarna-socialna-pomoc/