O-STA

Pomanjkanje delovne sile: Začenja se lov na glave

Po letih, ko je bilo ljudi, ki bi želeli delati več kot prostih delovnih mest, imajo podjetja zdaj nov problem - pomanjkanje delovne sile. O tem, kako naj se iskalci zaposlitve kot tudi ponudniki delovnih mest prilagodijo aktualnim razmeram na trgu dela, bomo govorili tudi na 10. Dnevih podjetništva.

Prijavite se!

Pomanjkanje delovne sile omejuje rast gospodarstva

V drugem četrtletju letošnjega leta se je nadaljevala visoka rast gospodarske aktivnosti, ki je bila znova tudi občutno višja kot v povprečju evrskega območja. Kot ugotavljajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), gospodarsko rast spodbujajo vsi segmenti gospodarstva, poleg izvoza še zasebna in državna potrošnja ter investicije.

Ker so gospodarska gibanja ugodna, se posledično izboljšujejo tudi razmere na trgu dela. Ob tem pa Umar opozarja, da na tem področju postaja najpomembnejši omejitveni dejavnik za nadaljnjo gospodarsko rast pomanjkanje delovne sile.

V jesenski napovedi je sicer Umar ocenil, da se bo letos zaposlenost znatno povečala v skoraj vseh dejavnostih. Posledično se bo nadalje znižala brezposelnost, v povprečju leta 2017 na manj kot 90 tisoč oseb. V prihodnjih letih bodo na rast zaposlenosti vedno močneje vplivali demografski dejavniki oziroma pričakovano zmanjšanje števila delovno sposobnih prebivalcev, so še predpostavili na uradu.

Spremembe na trg dela prinaša tudi nova zakonodaja. Ste z njo že seznanjeni? Drugače pa bo urejena tudi brezposelnost oziroma pridobivanje denarnega nadomestila.

Prijavite se!

Kako nove delavce privabiti v podjetje?

Podjetja se torej že soočajo s pomanjkanjem delovne sile oziroma pomanjkanjem primernega kadra. Na 10. Dnevih podjetništva bomo zato na okrogli mizi spregovorili o iskanju zaposlenih, kje jih najti in kako jih pritegniti v podjetje. S poznavalci kadrovanja - Ksenijo Štrekelj, Addeco; Barbaro Vrtačnik, ZRSZ; mag. Anito Ličen Žagar, Data in Gašperjem Klečem, Manpower - bomo govorili tudi o tem, kako naj se iskalci zaposlitve prilagodijo spremenjenim razmeram na trgu dela.

Ne pozabite, udeležba na 10. Dnevih podjetništva je brezplačna. Svoje mesto si lahko zagotovite s pravočasno prijavo. >>> Prijavite se!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo kadri podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznake10. dnevi podjetništva avtorski članki brezposelnost pomanjkanje delovne sile trg dela umar

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/06/pomanjkanje-delovne-sile/