O-STA

Nakazilo regresa, če se delavec zaposli po 1. juliju

Če še niste prejeli regresa za leto 2017, je vaš delodajalec, razen izjemoma, v prekršku. Skrajni rok za nakazilo regresa je bil namreč 1. november.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Hobiji vam lahko prinesejo dodaten zaslužek!

Več informacij

Želite dodatno zaslužiti? Možnosti za to je dovolj! Lahko pomagate na domu, lahko služite preko interneta, lahko pa v posel spremenite svoje hobije. Kako? To vam povemo na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Nakazilo regresa najkasneje 1. novembra

Osnovno pravilo, ki ga določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), je, da mora delodajalec vsako leto regres izplačati vključno do 30. junija. Delodajalec lahko izjemoma regres izplača tudi po 1. juliju. In sicer, če se znajde v likvidnostnih težavah in če to omogoča njegova kolektivna pogodba. V tem primeru je skrajni rok za nakazilo regresa 1. november. To pomeni, da delavec regresa ne more dobiti šele pri novembrski plači, četudi bi bil njegov obračun opravljen pred 1. novembrom.

Nakazilo regresa mora v letošnjem letu nanesti najmanj 804,96 evra bruto, saj je njegova minimalna višina zakonsko določena. Enaka je minimalni plači v tekočem koledarskem letu. Regres sicer pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada tudi pravica do letnega dopusta.

Če bi radi preverili, ali je bilo nakazilo regresa v vašem konkretnem primeru ustrezno, vam nudimo pravno svetovanje. Prav tako pa pri naših pravnikih lahko nasvete in informacije o ustreznem zaposlovanju in izplačevanju regresa dobite tudi delodajalci.

Zaposlitev delavca po 1. juliju

Delodajalci se pogosto sprašujejo, do kdaj morajo izplačati regres delavcem, ki so jih zaposlili po 1. juliju. ZDR-1 v teh primerih roka za izplačilo ne predvideva, praksa delodajalcev pa je zato različna. V splošnem velja, da mora biti nakazilo sorazmernega dela regresa, ki pripada delavcu glede na odmerjen letni dopust, opravljeno do konca tekočega koledarskega leta.

Na Ministrstvu za delo namreč pojasnjujejo, da je delodajalec delavcu, s katerim je sklenil delovno razmerje v tekočem koledarskem letu in delavec v tem koledarskem letu ne bo pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, do 1. julija tekočega koledarskega leta dolžan izplačati tolikšen del regresa za letni dopust, kolikor znaša pridobljeni sorazmerni del do 1. julija. Preostali del regresa za letni dopust je delodajalec dolžan izplačati najkasneje do konca tekočega koledarskega leta oziroma do prenehanja delovnega razmerja.

Ker zakonodaja v teh primerih ne določa jasnega roka za nakazilo regresa, je torej smiselno, da se delavec in delodajalec o izplačilu regresa dogovorita v pogodbi o zaposlitvi.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo pravo zakonodaja

Oznakeavtorski članki izračun regresa letni dopust nakazilo regresa regres 2017 zdr-1

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/07/nakazilo-regresa/