O-STA

Nevarnosti kriptovalut: naj velike priložnosti ne zameglijo presoje

V medijih in v javnosti so kriptovalute predstavljene predvsem kot priložnost za (hiter in enostaven) zaslužek. Tovrstna tehnologija in njeni produkti so brez dvoma obetavni, a prinašajo tudi nekatera tveganja. Nevarnosti kriptovalut in njihovo rudarjenje bomo predstavili na 10. Dnevih podjetništva.

Prijavite se!

Kriptovalute so ena izmed virtualnih valut. Ne štejejo ne za denar ne za vrednostni papir. So nosilec vrednosti in se lahko uporabljajo kot denar. Najbolj znana kriptovaluta je bitcoin. Na spletu se je prvič pojavila v letu 2009. Danes jih poznamo še mnogo več - menda jih je okoli sto. Med njimi so ethereum, litecoin, ripple, quark, v začetku avgusta pa je iz bitcoina nastala še ena - bitcoin cash.

Zanjimanje zanje se je v zadnjem obdobju močno povečalo. Rudarjenje kriptovalut je zato tudi kot podjetniška dejavnost vse bolj priljubljeno.

Če bi se ukvarjali z rudarjenjem kriptovalut, morate pravočasno poskrbeti za odprtje s.p.oziroma za ustanovitev podjetja. To morate storiti tudi, če bi se ukvarjali s trgovanjem s kriptovalutami.

Kakšne so nevarnosti kriptovalut?

Kriptovalute lahko prinesejo veliko denarja, a po drugi strani prinašajo tudi nekatera tveganja. Na eni strani je treba razumeti nihanja vrednosti in vzporednice z organiziranimi trgi vrednostnih papirjev, na drugi pa tudi možnosti prevar in tehnološko pogojene nevarnosti ukvarjanja s kriptovalutami, tako pri trgovanju z njimi kot pri rudarjenju.

Da gre pri kriptovalutah za obliko nereguliranega digitalnega zapisa vrednosti, ki ga ne izda in zanj ne jamči centralna banka ali drug državni organ, pa opozarjajo tudi na finančnem ministrstvu.

Nevarnosti kriptovalut bosta na 10. Dnevih podjetništva predstavila Boštjan Koritnik, uni. dipl. prav, in Dean Zagorac, tehnični urednik revije Pravnik. Udeležence bosta seznanila z lastnostmi posameznih kriptovalut, predstavila njihov davčni vidik in povedala, kako rudarjenje izgleda v praksi. Seveda pa bosta razložila tudi osnove, na katerih temelji ta tehnologija.

Prijavite se!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznake10. dnevi podjetništva avtorski članki kriptovalute nevarnosti kriptovalut rudarjenje kriptovalut ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/08/nevarnosti-kriptovalut/