O-STA

Obračun prispevkov za socialno varnost: Kakšne bodo novosti v letu 2018?

Oktobra je bil v Uradnem listu objavljen nov Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost, ki se bo uporabljal za obračunska obdobja po 1. januarju 2018. Novosti se obetajo kmetom, sobodajalcem in tudi osebam, ki imajo popoldanski s.p..

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vaš hobi je lahko vir dodatnega zaslužka!

Več informacij

Registracija podjetja je preprosta, če le imate dobro poslovno idejo. Kako do nje? Svetujemo vam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost

Prispevke za socialno varnost pobira Finančna uprava Republike Slovenije (Furs). Ta za določene zavezance, v skladu z določbo 353.a člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), sestavi predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost. In sicer za:

  • samozaposlene osebe;
  • družbenike;
  • osebe, ki opravljajo versko službo v RS kot verski uslužbenci v skladu s predpisi, ki urejajo versko svobodo;
  • zavezance, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic;
  • kmečke zavarovance (obvezno in prostovoljno vključene v obvezno socialno zavarovanje);
  • osebe, prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti.

Z obračunom prispevkov za mesec januar 2017 se je predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost uvedel za samozaposlene in družbenike. Za ostale zavezance pa bo Furs prvič sestavil obračun prispevkov za socialno varnost za mesec januar 2018.

To pomeni, da bo Furs po novem sestavil obračun prispevkov za socialno varnost tudi za osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic in v obvezno zavarovanje niso vključene na podlagi opravljanja dejavnosti. Te osebe so t. i. popoldanski s.p., osebe, ki opravljajo dopolnilno dejavnost na kmetiji, pa niso zavarovani iz tega naslova, in sobodajalci, ki to dejavnost opravljajo največ 5 mesecev v letu. Obračun jim bo Furs vročil preko portala eDavki.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da "sestavitev predizpolnjenega obračuna in vročitev le-tega preko sistema eDavki ne pomeni, da zavezancem za prispevke ne bo potrebno izpolnjevati plačilnih nalogov za izvedbo poplačila obveznosti pri ponudnikih plačilnega prometa."

Informativni izračun plače

Kaj pa, če predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost ni pravilen?

Davčni organ bo na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, za navedene zavezance sestavil obračun prispevkov za socialno varnost ter ga odložil v sistem eDavki. To bo storil najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

Če podatki v predizpolnjenem obračunu ne bodo pravilni oziroma bodo nepopolni, mora zavezanec sam predložiti obračun prispevkov najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec. To mora zavezance storiti tudi, če zanj predizpolnjen obračun prispevkov ne bo odločen v eDavkih.

Zavezanec mora v obračunu prispevkov za socialno varnost sam posredovati tudi morebitne spremembe osnov, ki bi bile posledica uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust). Sporočiti mora tudi, če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove.

Prispevki morajo biti plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki edavki furs obračun prispevkov za socialno varnost popoldanski s.p. prispevki za socialno varnost

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/09/obracun-prispevkov-za-socialno-varnost-2018/