O-STA

Katere davčne novosti se nam obetajo?

Druženje (bodočih) podjetnikov in vseh radovednih posameznikov s podjetniško žilico se hitro bliža. 10. Dnevi podjetništva bodo namreč potekali že prihodnji teden, 14. in 15. novembra. Med drugim bomo na njih predstavili tudi aktualne davčne novosti. Ker je udeležba brezplačna, program pa bogat, prostih mest ni več veliko. Zato pohitite s prijavo in se nam pridružite!

Prijavite se!

Kakšne bodo davčne novosti pri normirancih?

Če vas zanima ustanovitev podjetja - bodisi s.p. bodisi d.o.o. - bodo informacije glede predvidenih davčnih sprememb, ki jih bomo delili na 10. Dnevih podjetništva, za vas več kot dobrodošle. Seveda pa morate na davčne novosti biti pozorni tudi obstoječi podjetniki.

Veliko posameznikov, ki svoje hobije spremeni v posel, se odloči za odprtje s.p. in izbiro statusa normiranca. Prav na tem področju se obeta kar nekaj novosti. Uvaja se drugačen pogoj za izstop iz sistema, z absolutnim zneskom se določa višina normiranih odhodkov, prihodki povezanih oseb pa se bodo seštevali.

Kaj bo še novega?

Poleg sprememb za normirance je na tnalu tudi višina DDV, višina in obračunavanje olajšav pri dohodnini, bolniške odsotnosti in zdravstveno nadomestilo. Med predlagane davčne novosti sodi tudi uporaba vezane knjige računov za izdajanje računov po izteku prehodnega obdobja (to je po 31. 12. 2017), o čemer smo pisali v prispevku Vezana knjiga računov ostaja v uporabi.

Po podatkih Finančne uprave (Furs) se vezana knjiga pogosto uporablja, a to ni razlog za pojav večjih sistemskih nepravilnosti. Zato je Ministrstvo za finance sklenilo, da jo bodo mali podjetniki lahko uporabljali tudi po koncu letošnjega koledarskega leta.

Predvidena je tudi ugodnejša obdavčitev dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino. Vendar bo to veljalo le za določene napotitve oziroma za visoko izobražene zaposlene.

Novela zakona o dohodnini pa prinaša spremembe tudi na področje začasnih napotitev delavcev v tujino. Na novo se ureja področje povračila stroškov, v skladu z Zakonom o čezmejnem izvajanju storitev, ki bo začel veljati z začetkom prihodnjega leta. Kdaj bo šlo torej za napotitev, kdaj pa za službeno pot?

Vse omenjene davčne novosti bodo predstavljene na 10. Dnevih podjetništva. Imeli pa boste tudi možnost za brezplačno individualno svetovanje.

Prijavite se!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance izobraževanja kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki davčne novosti furs normiranci ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. vezana knjiga računov zdravstveno nadomestilo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/09/davcne-novosti-za-vse-velikosti/