O-STA

Proračun 2018 in 2019: Kam bo šel denar?

Državni zbor je sprejel spremenjeni državni proračun za leto 2018 in proračun za leto 2019. Vsem proračunskim uporabnikom se dodeljena sredstva zvišujejo, saj zaradi gospodarske rasti in posledično višjih davčnih prihodkov vlada nadaljuje s sproščanjem varčevalnih ukrepov. A ne vseh, saj želi v nekaj letih uravnotežiti javne finance. Najbolj se sicer povečujejo izdatki za ključne prioritete - promet in prometna infrastruktura, znanost in informacijska družba, zdravstveno varstvo ter podjetništvo in konkurenčnost.

IZOBRAŽEVANJE

Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Potrebujete dodatna sredstva? Kako jih pridobiti na evropskih razpisih?

Več informacij

Podjetniki, poznate načine, kako do nepovratnih sredstev? Veliko jih je na voljo za zagon podjetij, torej jih lahko pridobite kmalu po tem, ko ste izvedli postopek za ustanovitev podjetja - s.p. ali d.o.o.. Vse možnosti za pridobivanje sredstev pa vam predstavimo na brezplačnem izobraževanju Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?.

Prijava na izobraževanje

Prihodnje leto naj bi se v državno blagajno steklo 9,68 milijarde evrov, kar je 409 milijonov evrov več od dosedanjih načrtov. Leta 2019 se bodo prihodki povečali na 9,75 milijarde evrov. Odhodki, ki jih predvideva proračun za 2019, pa so načrtovani v višini 9,70 milijarde evrov.

Za izobraževanje, pokojnine in socialo skoraj 4 milijarde evrov

V strukturi izdatkov državnega proračuna se za tri največje politike skupaj v obeh letih načrtuje po 3,9 milijarde evrov izdatkov. Gre za politike:

  • izobraževanje in šport, za katero je namenjenih 1,7 milijarde evrov ( 173,9 milijona evrov več, kot je znašala realizacija v letu 2016);
  • pokojninsko varstvo, za katerega je namenjeno 1,2 milijarde evrov (126,1 milijona evrov manj od realizacije v letu 2016; nižji znesek gre pripisati manjšemu prilivu novih upokojencev, boljšim razmeram na trgu dela in večjim prilivom prihodkov v ZPIZ);
  • socialna varnost, za katero je namenjena milijarda evrov (5,9 milijona evrov več od realizacije v letu 2016).

Za vse ostale politike skupaj bo predvidoma 5,4 milijarde evrov izdatkov v letu 2018 in 5,3 milijarde evrov v letu 2019.

Proračun 2018 sprošča varčevalne ukrepe

Z letom 2018 se v celoti sproščajo omejitve pri otroških dodatkih, ki bodo ponovno uvedeni tudi v 7. in 8. dohodkovnem razredu. Proračun za 2019 pa sicer še vedno ohranja varčevalne ukrepe pri starševskem nadomestilu, pomoči ob rojstvu otroka in dodatku za veliko družino.

Potem ko je bila januarja letos prvič po krizi spet izvedena redna uskladitev pokojnin, je za te zdaj predvidena tudi izredna uskladitev. In sicer aprila 2018 v višini 1,1 odstotka. Vsi upokojenci bodo prejeli tudi letni dodatek. Z novim proračunskim letom se bodo omilile tudi omejitve pri zaposlovanju v javni upravi.

Proračun 2019 prinaša več sredstev za znanost

V letu 2019 se najbolj povečujejo sredstva za znanost in informacijsko družbo, in sicer za 45,3 milijona evrov. Povečujejo se tudi sredstva za obrambo in zaščito za 30 milijonov evrov, za pravosodje za 19,2 milijona evrov, za zunanjo politiko in mednarodno sodelovanje 12,7 milijona evrov ter za notranje zadeve in varnost za 6,6 milijona evrov.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki državni zbor ministrstvo za finance proračun varčevalni ukrepi

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/17/proracun-2018-in-2019/