O-STA

Registracija sp-ja je možna tudi vnaprej

Bi tudi vi želeli odpreti svoje podjetje s prvim dnem novega leta? To je seveda možno, saj se registracija sp-ja lahko opravi največ en mesec vnaprej. Zainteresirani posamezniki se torej lahko že v decembru oglasite na VEM točki Data in uredite vse potrebno, da bo vaše podjetje zaživelo z novim koledarskim letom. Kako poteka registracija sp-ja, razlagamo na brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Datum odprtja podjetja lahko podjetnik določi sam

Skladno z določbami Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) posameznik pridobi status samostojnega podjetnika (sp-ja) z vpisom v Poslovni register Slovenije (PRS). Vpis v register je tudi pogoj, da boste kot podjetnik lahko začeli opravljati dejavnost. Postopek vpisa lahko ob pomoči podjetniškega strokovnjaka brezplačno opravite na VEM točki Data.

Z dnem, ko bo vaše podjetje vpisano v PRS, bo torej odprto in bo lahko opravljalo dejavnosti, ki ste jih izbrali ob ustanavljanju podjetja.

Datum vpisa v PRS pa lahko določite sami. Registracija sp-ja se namreč lahko opravi vnaprej. In sicer morate vložiti prijavo za vpis v PRS en dan pred želenim datumom vpisa, lahko pa jo vložite tudi (največ) en mesec prej. To pomeni, da če želite svoje podjetje odpreti s 1. januarjem 2018, registracijo podjetja na VEM točki Data lahko opravite že od 1. decembra 2017 daje.

Kako se opravi registracija sp-ja?

Če vas zanima registracija sp-ja, vam priporočamo udeležbo na brezplačnem skupinskem svetovanju, kjer vam bomo sam postopek natančno predstavili. Izvedeli boste tudi, kako boste kot sp obdavčeni, kolikšne prispevke boste morali plačevati in kaj vas sploh čaka, ko bo registracija sp-ja opravljena.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Vas zanima, kako poteka registracija sp-ja?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Preden se dogovorite za termin za registracijo vašega sp-ja, se morate nujno vprašati naslednje:

Kaj pa d.o.o.?

Podobno kot registracija sp-ja se tudi ustanovitev d.o.o. lahko enostavno opravi na VEM točki Data. Katero obliko podjetja izbrati - s.p. ali d.o.o. - vam brezplačno svetujemo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Pri ustanovitvi družbe pa datuma vpisa ne morete predlagati, saj je datum ustanovitve d.o.o. odvisen od odločitve okrožnega sodišča.

Prijava na izobraževanje

Referenti Datine VEM točke po elektronski poti vso podpisano dokumentacijo (Akt o ustanovitvi/Družbeno pogodbo, Sklep o imenovanju zastopnikov in Sklep o določitvi poslovnega naslova) pošljejo sodišču. Če je z vlogo vse v redu, je podjetje registrirano v štirih do sedmih dneh.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki poslovni register slovenije registracija podjetja vnaprej registracija sp ustanovitev d.o.o. ustanovitev s.p. vem točka

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/11/20/registracija-sp-ja-je-mozna-tudi-vnaprej/