O-STA

Bančni račun za podjetnike

Podjetje mora imeti vsaj en bančni račun preko katerega plačuje in prejema denarna sredstva za posle, ki jih opravlja. Medtem ko je za družbe z omejeno odgovornostjo poslovni račun obvezen, samostojni podjetniki pri svojem poslovanju lahko uporabljajo le en bančni račun. Torej tistega, ki ga uporabljajo tudi v zasebne namene.

IZOBRAŽEVANJE

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kako s svojim hobijem lahko zaslužite?

Več informacij

Preden se odločite za ustanovitev podjetja, lahko svojo podjetniško idejo preverite na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s hobijem ali idejo. Vse o tem, kaj poteka odprtje d.o.o. oziroma s.p., pa preverite na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Kdaj podjetnik odpre poslovni bančni račun?

Bančni račun za namene poslovanja podjetnik lahko odpre šele po tem, ko opravi postopek za ustanovitev podjetja. Kot smo že omenili, lahko samostojni podjetniki tako za zasebne namene kot za poslovanje uporabljajo en transakcijski račun.

Po opravljenem postopku registracije s.p. na Datini VEM točki, bo podjetnik po pošti prejel Sklep o vpisu poslovnega subjekta v register podjetij.

Sklep bo praviloma prejeli naslednji dan od dneva, ki ga je pri postopku registracije navedel kot datum ustanovitve samostojne dejavnosti (s.p.). Na sklepu, ki ga podjetniku pošlje Ajpes (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve) bo navedena matična številka njihovega s.p. (davčna številka s. p. je ista kot osebna davčna številka podjetnika).

S tem sklepom se nato že registriran samostojni podjetnik na izbrani banki dogovori za odprtje bančnega računa za namene poslovanja samostojne dejavnosti.

Odprtje poslovnega računa pri d.o.o.

1. Postopek ustanovitve

Ustanovitev d.o.o. hitro, enostavno in brezplačno opravite na VEM točki Data. Kako poteka postopek, si lahko preberete v prispevku V treh korakih do ustanovitve d.o.o..

2. Odprtje začasnega računa

Z dokumentom "Akt o ustanovitvi", ki ga boste dobili ob registraciji na VEM točki, vam na banki odprejo začasni račun, na katerega položite ustanovni kapital 7.500 evrov.

3. Potrdilo o plačilu

Banka vam izda potrdilo o plačilu osnovnega kapitala, ki ga prinesete ali pošljite na svojo točko VEM. Šele po prejemu potrdila bo namreč referent vlogo za ustanovitev d.o.o. posredoval pristojnim organom.

4. Sklep po registraciji

Na sklep o registraciji boste čakali nekaj dni po oddaji vloge na sodišču. Povprečno so vloge rešene v štirih dneh. Davčno številko novega podjetja pa boste prejeli hkrati s sklepom o registraciji.

5. Odprtje poslovnega računa

Ko boste od sodišča prejeli sklep o registraciji, se odpravite na banko, v kateri ste odprli začasni bančni račun (račun, na katerega ste položili osnovni kapital) in ga spremenite v navadni poslovni račun.

Koliko podjetnika stane bančni račun?

Vodenje poslovnega računa nekatere banke prvih nekaj mesecev ponujajo brezplačno. Nato pa se mesečni stroški gibljejo nekje od 5 do 10 evrov, medtem ko so cene za samostojne podjetnike posameznike ponekod še ugodnejše (okoli 3 evre na mesec). Kakšen evro več mora podjetnik mesečno odšteti še za uporabo spletne banke, preko katere lahko upravlja svoj bančni račun.

Prijava na izobraževanje

Potrebujete nasvet, kateri bančni račun odpreti? Pomagajte si z nasveti izkušenih svetovalcev. Preverite našo ponudbo za podjetniško svetovanje.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki bančni račun d.o.o. samostojni podjetnik transakcijski račun ustanovitev podjetja

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/05/bancni-racun-za-podjetnike/