O-STA

Pomoč ob rojstvu otroka z letom 2019 v obliki dobroimetja

Na Ministrstvu za delo še ne vedo, kje in kako bodo starši lahko izkoristili dobroimetje v višini 280 evrov, ki ga bodo kot pomoč ob rojstvu otroka dobili v letu 2019.

>>> Če vas mika dodaten zaslužek, ne spreglejte našega brezplačnega izobraževanja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Registracija podjetja je pri nas na Dati hitra, enostavna in brezplačna!

Prijava na izobraževanje

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta odpravlja cenzus pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka. To pomeni, da bodo z letom 2018 ponovno vsi starši ob rojstvu otroka dobili prejeli 280 evrov. Materialni položaj družine pri tem ne bo več imel nobene vloge. V letu 2018 bodo starši 280 evrov prejeli nakazanih na bančni račun.

Pomoč ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja

Od leta 2019 pa pomoč ob rojstvu otroka ne bo več izplačana v obliki denarja, ampak v obliki dobroimetja. Tega naj bi starši lahko unovčili povsod, kjer je možno kupiti denimo otroško opremo, potrebščine za otroka, otroško hrano ...

Z vprašanjem, kako bodo izbrani ponudniki opreme in drugih izdelkov za otroke, kjer bodo starši lahko unovčili dobroimetje, smo se obrnili na Ministrstvo za delo, kjer pa tega še ne vedo. Pravijo, da podrobnosti pač še niso znane, četudi je bila novela zakona že poslana v obravnavo v Državni zbor.

"Koncept, ki smo si ga zamislili, bi omogočal možnost široke vključitve ponudnikov/prodajalcev otroške opreme in potrebščin (vključno s plenicami, oblačili, hrano) preko razpisa ali druge oblike javnega poziva. Tudi porabili bodo lahko starši dobroimetje postopoma in pri različnih ponudnikih," so nam sporočili z ministrstva.

Pomoč ob rojstvu otroka za vse starše pa ni edina sprememba, ki jo prinaša novela zakona. Obeta se tudi nov način izrabe očetovskega dopusta.

>>> Krajši delovni čas zaradi starševstva - komu pripada?

Kdaj se uveljavlja pomoč ob rojstvu otroka?

Pravico do pomoči ob rojstvu otroka uveljavlja eden od staršev pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na materino stalno oziroma začasno prebivališče.

Pomoč ob rojstvu otroka se sicer uveljavlja na posebni vlogi (obrazec DP-2). Mati pa jo lahko uveljavlja tudi skupaj z vlogo za uveljavitev pravice do materinskega dopusta oziroma se pravica uveljavlja z vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dodatka na obrazcu DP-1.

Ne glede na to, na kateri vlogi eden od staršev uveljavlja pomoč ob rojstvu otroka, mora upoštevati predpisane roke. In sicer vlogo mati ali oče odda največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Po tem roku pravice ni več mogoče uveljaviti.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki dobroimetje ministrstvo za delo očetovski dopust pomoč ob rojstvu

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/12/pomoc-ob-rojstvu-otroka-dobroimetje/