O-STA

Vse igrače niso dovolj varne

Na trgu jih je na tisoče igrač, vendar vse niso dovolj varne. V nadaljevanju pojasnjujemo, kako morajo biti igrače ustrezno označene in kakšne nasvete pri njihovem nakupu dajejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ti vam bodo vsekakor koristili pri decembrskem obdarovanju.

Registracija podjetja oziroma ustanovitev s.p. je na VEM točki Data enostavna in brezplačna. Dodatno lahko delate tudi ob službi - veste, kako se vam najbolj izplača registrirati dejavnost?

Prijava na izobraževanje

Preden so igrače dane v prodajo, mora proizvajalec slediti predvsem evropski Uredbi o varnosti igrač, ki predpisuje vse varnostne zahteve, ki jih igrače morajo izpolnjevati.

Uredba sicer igrače definira kot proizvode, načrtovane ali namenjene za uporabo pri igri otrok, mlajših od 14 let.

>>> Kakšne so nakupovalne navade Slovencev v prazničnem decembru?

Obveznosti proizvajalcev igrač

Proizvajalec mora:

Zagotoviti mora tudi primerno označitev igrač in namestitev opozoril in navodil v slovenskem jeziku. Več o označevanju izdelkov si lahko preberete v prispevku Označevanje tekstilnih izdelkov.

Pomembni del tehnične dokumentacije je izdelava ocene varnosti. To pomeni, da je treba pred dajanjem igrače na trg izvesti analizo kemijskih, fizikalnih, mehanskih, električnih, vnetljivih, higienskih in radioaktivnih nevarnosti, ki jih predstavlja igrača, ter oceno možne izpostavljenost tem nevarnostim.

Pred dajanjem igrače na trg mora proizvajalec uporabiti ustrezen postopek za ugotavljanje skladnosti igrače. Nadalje mora izdelati izjavo ES o skladnosti in s tem prevzeti odgovornost za skladnost igrače. Tehnično dokumentacijo in izjavo o skladnosti mora proizvajalec hraniti deset let po tem, ko je bila igrača dana na trg.

Uvoznik ali distributer se šteje za proizvajalca in prevzame nase obveznosti proizvajalca, če daje igračo na trg pod svojim imenom ali blagovno znamko ali če spremeni igračo, ki je že dana na trg, na način, ki lahko vpliva na njeno skladnost.

Evropska komisija je sicer proizvajalcem v pomoč pri označevanju igrač in izdelavi tehnične dokumentacije pripravila več vodnikov in smernic.

Igrače morajo imeti znak CE

Številne izdelke, med njimi so tudi igrače, je treba pred prodajo v državah Evropskega gospodarskega prostora (to je v državah EU ter v Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem) označiti z oznako CE. Znak CE pomeni izjavo, da so pri načrtovanju in izdelavi proizvoda upoštevali vse varnostne zahteve, ki veljajo v EU. Znak na igrače oziroma na njihovo embalažo nalepi proizvajalec, pooblaščeni zastopnik, uvoznik ali distributer.

Na ZPS pa opozarjajo, da je znak CE namenjen nadzornim organom in ne potrošnikom. "Znak nikakor ni zagotovilo, da je igrača varna. Z njim so bile namreč opremljene tudi igrače, ki so bile prepoznane za nevarne in so jih zato umaknili s trga," so še zapisali.

Prijava na izobraževanje

Kupujte v zaupanja vredni trgovini

Na ZPS v času decembrske nakupovalne mrzlice, svetujejo, da se za nakup igrač odločite v zaupanja vredni trgovini oziroma pri zanesljivem spletnem trgovcu, ki skrbno izbira igrače, ki jih prodaja, in praviloma ne zavrača vračil.

Svetujejo še, da ne kupujte igrač, ki nimajo znaka CE in tistih, ki dišijo. Posebno pozornost pa svetujejo pri cenovno ugodnih izdelkih. Kot pravijo, ti zelo pogosto vsebujejo škodljive snovi, njihova količina pa lahko presega dovoljene vrednosti.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki igrače označevanje izdelkov varnost igrač znake ce zveza potrošnikov slovenije

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/13/igrace/