O-STA

Registracija v eDavke po novem brez certifikata

Fizične osebe bodo po novem sistem eDavki lahko uporabljale brez kvalificiranega digitalnega potrdila oziroma certifikata. Registracija v eDavke bo tako poenostavljena.

>>> Že poznate prednosti in slabosti samozaposlitve? Vas zanima, kako lahko vaš hobi spremenite v dobičkonosen posel? Ne spreglejte brezplačnih izobraževanj, ki jih pripravljamo v podjetju Data! <<<

Fizične osebe bodo lahko odslej preko sistema eDavki uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine zgolj z uporabniškim imenom in geslom.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo, ki morajo obvezno poslovati prek sistema eDavki, pa bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo.

Registracija v eDavke brez certifikata

Registracija v eDavke bo za fizične osebe po novem poenostavljena. Posamezniki bodo morali pri registraciji v sistem uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številkoter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto.

>>> Video s praktičnim prikazom registracije v sistem eDavki

Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Fursa), pa bodo fizične osebe, ki bodo to želele, lahko še vedno uporabljale eDavke s certifikatom. "Prijava z uporabniškim imenom in geslom je zgolj alternativa obstoječi registraciji," dodajajo in pojasnjujejo, da je bila prav pridobitev certifikata glavna ovira, da posamezniki sistema eDavki niso uporabljali.

Na Fursu obljubljalo še, da se bo nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati brez certifikata, še povečal.

Prek eDavkov lahko donirate tudi del dohodnine

Zgolj z uporabniškim imenom in geslom pa lahko odslej fizične osebe prek sistema eDavki namenijo tudi del dohodnine za donacije. Donacija dohodnine 2017 različnim nevladnim organizacijam je sicer možna le še do 31. decembra.

Manj kot 4 % zavezancev za dohodnino uporablja eDavke

Trenutno poslovanje s Fursom prek sistema eDavki uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 odstotka zavezancev za dohodnino. Eden glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov je bil, da je za njih pridobitev certifikata in registracija v eDavke preveč zapletena.

Zakaj je smiselno uporabljati eDavke?

Elektronsko poslovanje prinaša prednosti in prihranke v primerjavi s papirnim poslovanjem, so prepričani na Fursu. Izpostavljajo naslednje ugodnosti:

  • hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca (obrazec je že v veliki meri predizpolnjen z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  • možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  • ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v Fursov informacijski sistem,
  • prihranek pri papirju kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila itd. (Primer: zavezanci vsako leto natisnejo kar milijon strani obrazcev zgolj za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane).

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki dohodnina donacija dohodnine furs registracija v edavke

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/18/registracija-v-edavke-brez-certifikata/