O-STA

Prispevek za zdravstveno zavarovanje od 20 do 35 evrov

Nov prispevek za zdravstveno zavarovanje bo razdeljen v pet razredov, znašal pa bo od 20 do 35 evrov. Kot je sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju usklajen z Ministrstvom za finance, koalicijski partnerji pa naj bi ga obravnavali po novoletnih praznikih.

>>> Bi tudi vi radi zaslužili denar s svojim hobijem ali idejo? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju! <<<

Prispevek za zdravstveno zavarovanje

Višina prispevka, ki bo nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bo odvisna od statusa zavarovanca, v okviru tega statusa pa od višine njegovega dohodka.

  • Osebe v delovnem razmerju in upokojenci z manjšimi prihodki od minimalne plače bodo po predlogu zakona plačevali 20 evrov prispevka.
  • Osebe v delovnem razmerju in upokojenci s prihodki med minimalno in povprečno plačo bodo plačevali 25 evrov.
  • Osebe v delovnem razmerju in upokojenci z dohodkom nad povprečno plačo bodo plačevali 35 evrov.
  • Brezposelni, prejemniki iz zavarovanja za starševsko varstvo ter tisti, ki sami plačujejo prispevke, bodo plačevali 20 evrov.
  • Vsi ostali bodo plačevali 30 evrov.

V prvem osnutku zakona, ki je šel z začetkom februarja v javno razpravo, je bil sicer predviden prispevek v obliki sedmih razredov, znašal pa bi med 20 in 75 evrov.

Večina zaposlenih naj bi plačevala manj

Ministrica za zdravje je dejala, da bo več kot polovica zaposlenih po novem sistemu plačevala manj, kot trenutno plačuje za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Prav tako naj bi plačevalo manj 90 odstotkov upokojencev.

Obeta se nam še prispevek za dolgotrajno oskrbo

Nov prispevek za zdravstveno zavarovanje pa ni edini, ki se nam obeta v prihodnjem letu. Ministrstvo za zdravje predlaga še obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. V prvotnem predlogu naj bi se višina doplačila gibala od štirih evrov pa do 25 evrov mesečno.

>>> Registracija podjetja - bodisi registracija s.p. bodisi registracija d.o.o. - se enostavno opravi na VEM točki Data! <<<

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dopolnilno zdravstveno zavarovanje ministrstvo za zdravje prispevek za zdravstveno zavarovanje zdravstveno nadomestilo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/20/prispevek-za-zdravstveno-zavarovanje-od-20-do-35-evrov/