O-STA

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Finančna uprava RS (Furs) je objavila nova pojasnila glede trgovanja in poslovanja s kriptovalutami in kriptožetoni. Kakšna je torej davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami?

Če vam davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami kljub pojasnilom Fursa še vedno povzroča težave, vam v podjetju Data nudimo kakovostno davčno svetovanje. Z nami se lahko posvetujete tudi pred odprtjem podjetja, ki bo trgovalo s kriptovalutami oziroma jih rudarilo, oziroma obiščete Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Ne pozabite, registracija podjetja je pri nas brezplačna!

>>> Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost podjetja

Obravnava kriptožetonov z vidika DDV

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami je natančneje razložena v Fursovih pojasnilih. Bitvena novost njihove najnovejše izdaje je podrobnejši opis obravnave kriptožetonov.

Na Fursu pojasnjujejo, da morajo tista podjetja, ki izdajajo kriptožetone, z nakupom katerih osebe pridobijo možnost uporabe izdelka oziroma storitve, ob izdaj odvesti davek na dodano vrednost (DDV). Enako velja za kriptožetone, ki imajo naravno vrednostnega papirja in vlagateljem prinašajo nek donos. Denimo izplačilo dividend ali delitev dobička iz naslova poslovanja.

Če pa podjetja izdajajo kriptožetone, za katere še ni znano, za katere izdelke in storitve jih bo v prihodnje možno zamenjati, pa niso predmet DDV, pravijo na Fursu. Pogoj neposredne povezave med opravljeno storitvijo in prejeto protivrednostjo namreč ni izpolnjen, zato transakcija izdaje žetona ni predmet DDV. Ta davek pa bo treba odvesti, ko se bo žeton začel uporabljati za plačevanje posameznih produktov in storitev.

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Furs je znova pojasnil tudi davčno obveznost posameznikov in podjetij, ki sodelujejo v procesu tako imenovanega rudarjenja kriptovalut. "Rudarjenje kriptovalut je transakcija, ki ni predmet DDV," so zapisali. Prav tako rudarji nimajo pravice do odbitka DDV pri nabavi programske in strojne opreme za rudarjenje kriptovalut. "Pravico do odbitka bi imeli le v primerih, ko bi bilo potrjevanje transakcij s kriptovalutami oproščeno plačila DDV in bi bilo potrjevanje transakcij opravljeno naročnikom s sedežem zunaj Unije."

Dohodek, ki ga fizična oseba dosega v obliki virtualne valute, na primer bitcoinov, pri rudarjenju, se obdavči kot drugi dohodek (po 105. členu Zakona o dohodnini - Zdoh-2). Višina dohodka v evrih se določi ob upoštevanju vrednosti kriptovalut v evrih v času, ko je dohodek prejet.

Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, pa se ne plača dohodnina. Niti ni treba plačati kakšnega davka na kapitalske dobičke.

Drugače je, če je kriptovaluta v lasti podjetja ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost - ima registriran status samostojnega podjetnika. Če samostojni podjetnik v okviru svoje dejavnosti trguje s kriptovaluto ali bitcoine pridobiva z rudarjenjem, se bo tako ustvarjen dobiček obdavčil po določilih obdavčitve dohodka iz dejavnosti.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami furs kriptovalute kriptožetoni registracija podjetja rudarjenje kriptovalut

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/21/davcna-obravnava-poslovanja-z-virtualnimi-valutami/