O-STA

Kdo lahko zaprosi za ponoven izračun pokojnine?

Prvega januarja 2018 začne veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2E). Bistvena novost novele je določba, po kateri bodo uživalci starostnih ali predčasnih pokojnin lahko zahtevali ponoven izračun pokojnine. Pri tem pa se jim bo upošteval tudi čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012.

Kako lahko upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, izveste na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Ponoven izračun pokojnine

Uživalci pokojnin bodo lahko zahtevali novo odmero starostne pokojnine oziroma odmero starostne pokojnine namesto predčasne pokojnine z upoštevanjem časa prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do 31. decembra 2012.

Kot pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), se bo čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje pri ponovni odmeri pokojnine upošteval kot pokojninska doba brez dokupa. Ponoven izračun pokojnine bodo lahko zahtevali tudi uživalci delne pokojnine, uživalci sorazmernega dela pokojnine ter zavarovanci, ki se jim izplačuje 20 odstotkov pokojnine.

Uživalcem pokojnine, ki bodo vložil zahtevo za nov izračun pokojnine v šestih mesecih po začetku uporabe novele zakona, se bo pokojnina odmerila od začetka uporabe tega zakona. Torej od 1. 1. 2018 dalje. Tisti, ki bodo zahtevo vložili po poteku šestih mesecev od začetka uporabe novele zakona, jim bo nova pokojnina oziroma izplačilo 20 odstotkov pokojnine pripadala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

>>> Kako pridobiti izpis delovne dobe?

Kako zahtevati ponoven izračun pokojnine?

Zahtevo za odmero pokojnine po ZPIZ-2E lahko uživalci vložijo elektronsko na spletni strani ZPIZ preko sistema eZPIZ s storitvijo e-vloge. Ali pa preko obrazca, ki je prav tako objavljen na spletni strani zavoda v rubriki "Aktualno".

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki Data brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki izračun pokojnine starostna pokojnina zahteva za odmero pokojnine zpiz

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/21/ponoven-izracun-pokojnine/