O-STA

Šestina podjetij v EU prodaja prek spleta, v Sloveniji še več

Vsako šesto podjetje s sedežem v EU in najmanj desetimi zaposlenimi je lani prejemalo naročila tudi prek spleta ali aplikacij, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Prodaja prek spleta pa je v slovenskih podjetjih še bolj razširjenja - vsako peto je namreč na ta način spletno poslovalo.

>>> Če tudi vi svoje izdelke prodajate prek spleta, ne pozabite spoštovati vseh predpisanih pravil, ki veljajo tudi za prodajo prek družabnih omrežij. Seveda morate pred tem poskrbeti tudi za ustanovitev podjetja oziroma registracijo vaše dejavnosti. Prek spleta namreč lahko prodajate tudi z registracijo osebne dopolnilne dejavnosti. <<<

Prodaja prek spleta omogoča podjetjem širitev prek nacionalnih meja ter doseganje strank neodvisno od svoje geografske lege. Evropska komisija si je postavila za cilj ustvariti digitalni notranji trg, na katerem bo spletno trgovanje potekalo prav tako nemoteno kot prodaja v običajni trgovini znotraj vsake države.

>>> Kaj Slovenci najraje kupujemo prek spleta?

Prodaja prek spleta v večini znotraj države

Med podjetji, ki so prodajala tudi prek spleta, so skoraj vsa (97 odstotkov) prodajala v svoji lastni državi. Manj kot polovica (44 odstotkov) tudi v druge države članice. Več kot četrtina (28 odstotkov) pa tudi v države izven EU.

Pri prodaji v druge države članice EU so najbolj dejavna podjetja s Cipra (71 odstotkov) in Avstrije (69 odstotkov). Nad povprečjem - to je za celotno EU pri 44 odstotkih - pa so tudi slovenska podjetja (51 odstotkov).

Največ težav zaradi visokih stroškov pošiljanja

Večina evropskih podjetij ni poročala o težavah pri spletni prodaji. Kot največjo oviro za še večjo navzočnost na spletu so sicer podjetniki izpostavili visoke stroške pošiljanja ter vračila blaga . Če potrebujete pomoč pri postavitvi spletne trgovine oziroma ustrezni predstavitvi vašega podjetja na spletu, vam nudimo marketinško svetovanje.

Prodaja prek spleta najbolj razširjena na Irskem in Švedskem

Med državami članicami se je spletne prodaje v letu 2016 posluževalo največ podjetij na Irskem (26 odstotkov), Švedskem (25 odstotkov) in Danskem (24 odstotkov). Na nasprotni strani lestvice so Romunija, Bolgarija in Poljska. Slovenija je z 20-odstotnim deležem nad povprečjem.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki eurostat prodaja prek spleta spletno nakupovanje ustanovitev podjetja

POVEZAVA: https://data.si/blog/2017/12/22/prodaja-prek-spleta/