O-STA

Amazon praznuje največje praznike: več kot štiri milijone uporabnikov je v enem samem tednu tega obdobja preizkušalo Prime

Echo Dot in Fire TV Stick z daljinskim upravljalnikom Alexa Voice Remote sta bila najbolj prodajana produkta na Amazonu

Število produktov, odposlanih v sklopu FREE One-Day Shipping, FREE Same-Day Delivery ali Ultra-Fast Delivery s Prime Now se je v prazničnem obdobju več kot podvojilo

Majhna podjetja in podjetniki so imeli rekordno obdobje z več kot milijardo odposlanih produktov po celem svetu

SEATTLE - (BUSINESS WIRE) - (NASDAQ: AMZN)-Amazon je svoje največje praznično obdobje praznoval z rekordnimi nakupi strank po celem svetu. Med prazniki je raslo tudi članstvo v Prime - pravzaprav je v enem samem tednu več kot štiri milijone uporabnikov začelo z brezplačnim preizkušanjem ali plačanim članstvom, s čimer so pridobili možnost brezplačne dostave v dveh ali enem dnevu oziroma celo isti dan, ter izjemno hitre dostave v eni ali dveh urah s Prime Now.

Stranke so izbirale med stotinami milijonov produktov, vključno s široko izbiro ponudbe malih podjetij in podjetnikov. V tem obdobju so naročili več kot milijardo izdelkov od malih podjetij in podjetnikov po vsem svetu - v samo petih dneh, od dneva zahvalnosti do spletnega ponedeljka (Cyber Monday), so naročili skoraj 140 milijonov proizvodov od malih podjetij in podjetnikov. Tudi Amazon Devices je imel najboljše praznike doslej, saj je bilo po svetu prodanih na desetine milijonov naprav z Alexo. Echo Dot in Fire TV Stick z daljinskim upravljalnikom Alexa Voice Remote nista bila samo najbolje prodajani napravi v prazničnem času, ampak tudi najbolj prodajana produkta v katerikoli kategoriji na Amazonu.

"Vse od prvega dne smo obsedeni s tem, za kar verjamemo, da zanima naše stranke - neverjetne ponudbe in nizke cene, hitra in brezplačna dostava ter široka izbira najboljših produktov - zato še naprej ponujamo vse tri, in to ves čas. Navdušeni smo, da so ljudje v prazničnem času še naprej pristopali k storitvi Prime, da bi lahko imeli več hitrih in brezplačnih možnosti dostave ter novo priročno dostavo Amazon Key ter zgodnji dostop do Lightning Deals in neomejenega pretakanja TV serij in filmov, vključno z Amazon Originals in drugimi," je dejal Jeff Wilke, generalni direktor Worldwide Consumer. "Hvala milijonom strankam in na sto tisoče zaposlenim v Amazonu po vsem svetu, ki so te praznike naredili boljše kot kdajkoli. Veselimo se še enega odličnega leta, ki je pred nami."

Amazonove naprave in Alexa

To je bila rekordna praznična nakupovalna sezona za Amazonove naprave, saj so uporabniki po svetu kupili na milijone več tovrstnih naprav kot med lanskimi prazniki.

Ta praznični čas je bil najboljši doslej za produkte Echo. Echo Dot je bil to praznično sezono najbolje prodajani Amazonov produkt nasploh v vseh kategorijah, saj smo jih prodali na milijone.

Uporabniki so kupili več kot dvakrat več naprav Amazon Fire TV Stick kot lansko sezono. Družina produktov Fire TV je še naprej številka ena na področju pretočnih medijskih vsebin v ZDA, Združenem kraljestvu, Nemčiji in na Japonskem, in to pri vseh prodajalcih.

To je bila najboljša praznična sezona za tablice Fire Kids Edition, saj jih je bilo kupljenih 2.4-krat toliko kot v enakem obdobju lani.

Naprave Echo so bile letos izjemno priljubljene, saj smo razprodali Echo Spot, Echo Dot in Echo Buttons; uporabniki jih lahko še vedno prednaročijo in si zagotovijo mesto v vrsti, dostavljene pa bodo po vrstnem redu naročil.

Letos je Kindle praznoval svojo deseto praznično sezono.

V teh praznikih so milijoni naročnikov na storitev Prime uporabljali Alexo za kupovanje daril, Amazonovih naprav in vsakdanjih gospodinjskih artiklov. Najbolj popularni glasovno kupljeni artikli so bili Echo Dot, Fire TV Stick z Alexa Voice Remote daljincem in TP-Link Smart Plug Mini.

Alexa je v letošnjem prazničnem obdobju pomagala zmešati na deset-tisoče koktajlov, največkrat so uporabniki povpraševali po Martiniju in Manhattnu.

Največkrat zahtevan recept v prazničnem času je bil recept za piškote s koščki čokolade.

Naročniki Alexe so to praznično sezono največkrat zahtevali pesem Jingle Bells.

Vzhodna obala ZDA je bila bolj božično razpoložena, saj so tamkajšnji uporabniki praznično glasbo zahtevali 2,5-krat pogosteje kot na zahodni obali.

Uporabniki Alexe so s pomočjo Alexe praznične luči prižgali več kot milijonkrat.

Uporabniki Alexe so med temi prazniki zahtevali na desetine milijonov šal.

Med prazniki so ljudje v ZDA in Nemčiji največkrat klicali mamo, v Združenem kraljestvu pa očeta.

Poslušanje glasbe na Alexi je med temi prazniki za trikrat preseglo lansko količino glasbe.

Stranke so Alexi zaželele vesel božič, vesele praznike ali veselo hanuko 3,5-krat bolj pogosto kot v lanskem prazničnem času.

Ljudje so štirikrat bolj pogosto povpraševali po Božičku kot v lanskem prazničnem času.

Uporabniki so v primerjavi z lanskim prazničnim časom Alexo več kot devetkrat pogosteje vprašali za kuharske nasvete.

Največkrat zahtevana filma na Alexi sta bila med temi prazniki Troli in Škrat.

Alexa na Fire TV je bolj popularna kot kadarkoli prej, saj se je uporaba v ZDA v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 889%.

Uporabniki Alexe so letos nastavili trikrat toliko štoparic kot med lanskimi prazniki.

Amazonove dostave med letošnjimi prazniki

V Severni Ameriki in Evropi so sodelavci v desetih logističnih centrih v enem samem dnevu izbrali, zapakirali in odpremili več kot milijon paketov.

Amazonov najbolj aktiven dan letos, kar se tiče dostave, je bil 19. decembra 2017.

V letu 2017 smo kvadraturo naše logistične mreže po vsem svetu povečali za več kot 30%.

V ZDA je pošiljke pomagalo dostavljati več kot 6.000 lastnih tovornjakov in 32 Amazon Air letal.

Med zahvalnim dnevom in božičem so letala Amazon Aira dostavila količino paketov, ki ustreza milijardi naprav Echo dot.

Eno samo Amazon Air letalo lahko transportira več kot 10.000 kuhalnikov Instant Pot.

Zadnje Prime Now naročilo je bilo dostavljeno v 58 minutah in sicer dve minuti pred polnočjo na božični večer v Baltimore v zvezni državi Maryland. Naročilo je vsebovalo igračo Kid Galaxy Amphibious RC Car Morphibians Shark Remote Control, voščenke Crayola Oil Pastels Art Tools, 28 ct. in daljinski upravljalnik the VTech Click and Count Remote.

Mobilno nakupovanje

Med petimi najbolj priljubljenimi napravami, naročenimi na mobilnih napravah, so Echo Dot, Fire TV Stick with Alexa Voice Remote in TP-Link Smart Plug.

Na globalni ravni se je nakupovanje na mobilnih napravah letos povečalo za 70%.

V letošnji praznični sezoni je bilo na mobilnih napravah vsako sekundo naročenih več kot 1.400 elektronskih artiklov.

Storitev AR view je bila najpogosteje uporabljena na Cyber Monday. Najbolj priljubljen artikel, ki so si ga uporabniki v tej praznični sezoni ogledali z AR view, je bil črni stol z naslonjalom za roke. Najbolj priljubljene kategorije za AR view so bile pohištvo, igrače, naprave Amazon, kuhinjski pripomočki in elektronske naprave.

Dobrodelna dejavnost

Amazonova flota tako imenovanih dostavnikov zakladov in slavnostno okrašenih tovornjakov je v okviru posebne turneje, imenovane Dostavljamo nasmeh, v prazničnem času obiskala 30 krajev, kjer živijo in delajo Amazonovi uslužbenci, in darovala več tisoč artiklov, med drugim poučne igrače, knjige, naprave in gospodinjske pripomočke za pomoči potrebne ženske, otroke in družine. Na koncu turneje je Amazon Nacionalni zvezi za odpravo brezdomstva daroval en dolar za vsako prevoženo miljo.

Turneja Dostavljamo nasmeh predstavlja razširitev Amazonove rastoče podpore otrokom in družinam v stiski. Več informacij o nepridobitnih organizacijah, ki jih je Amazon obiskal v okviru turneje Dostavljamo nasmehe v ZDA in Kanadi, je na voljo na https://blog.aboutamazon.com/delivering-smiles.

Digitalna zabava

Letos je bilo preko Alexe s storitvijo Amazon Music pretočene štirikrat več glasbe kot v lanskem prazničnem času.

Poslušalci Amazon Music so z veseljem uporabljali funkcijo prepoznavanja besedil na Alexi in so s samo nekaj besedami besedila največkrat priklicali skladbo Jingle Bells.

Poslušalci so hoteli upočasniti ritem in se sprostiti, saj so med vsemi možnimi vzdušji Alexo največkrat prosili, naj jim preko Amazon Music predvaja sproščujočo glasbo.

Poslušalci v New Yorku, Seattlu, Chicagu, Houstonu in San Diegu so med vsemi prebivalci ameriških mest preko Alexe pretočili največ glasbe z Amazon Music.

Album Micheale Bubléja Christmas je bil v prazničnem času zopet najbolj predvajan Album na Amazon Music.

Pesem Mariah Carrey All I want for Christmas is You je drugo leto zapored največkrat poslušana praznična pesem na Amazon Music.

Največkrat gledana sezona serije čez praznike je bila The Marvelous Mrs. Maisel, ki je nastala v produkciji studia Prime Original in je bila nominirana na Zlate globuse.

Najbolj gledana serija v prazničnem času je bila The Grand Tour.

Med prazniki najbolj gledan film v produkciji Amazon Originals je bil The Big Sick.

Najbolj gledana otroška produkcija studia Kids Prime Originals v prazničnem času je bila If You Give a Mouse a Cookie.

Največkrat kupljen film med prazniki je bil Škrat.

Največkrat kupljena serija med prazniki je bila The Walking Dead.

Najbolj gledani kanali na Amazon Channel so bili HBO, Showtime in STARZ, na katerih so bile najbolj gledane trenutne sezone serij Igra prestolov (HBO), Shameless (Showtime) in Power (STARZ).

Najbolj gledana tekma v Prime Video segmentu Thursday Night Football, v katerem je bilo predvajanih deset tekem, je bila 7. decembra, ko si je dva milijona gledalcev ogledalo dvoboj med ekipama Atlanta Falcons in New Orleans Saints, ki se je končal z rezultatom 20:17.

Najbolj brana Kindle knjiga v sklopu storitve Amazon First Reads je bila v letu 2017 Beneath A Scarlet Sky Marka Sullivana.

Najbolje prodajana in največkrat poslušana zvočna knjiga leta 2017 je bila The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life avtorja Marka Mansona, ki jo bere Roger Wayne.

Najbolj poslušana leposlovna zvočna knjiga leta 2017 je bila Harry Potter in kamen modrosti avtorice J.K. Rowling, ki jo bere Jim Dale.

Največ komentarjev je bilo na zvočno knjigo Born a Crime avtorja Trevorja Noaha, ki je tudi pripovedovalec.

Po podatkih Amazon Charts je najbolj brana in največkrat podarjena Kindle knjiga v ZDA to praznično sezono Izvor Dana Browna.

Po podatkih Amazon Charts je Kindle knjiga, ki je bralci v ZDA nikakor niso mogli odložiti, Year One: Chronicles of the One, Book 1 avtorice Nore Roberts, saj so jo od začetka do konca prebrali hitreje kot katero koli drugo knjigo.

Po podatkih Amazon Charts so bile v letu 2017 najbolj zaželene knjige v ZDA: The Subtle Art of Not Giving a F*ck Marka Mansona, Hillbilly Elegy J.D. Vancea, Deklina zgodba Margaret Atwood, Astrophysics for People in a Hurry Neila Degrassa Tysona, in Sapiens Yuvala Noaha Hararija.

Deklina zgodba avtorice Margaret Atwood je bila na globalni ravni najbolj izposojana knjiga v okviru storitve Prime Reading.

Knjiga Instant Pot Electric Pressure Cooker Cookbook avtorja Laurela Randolpha, ki je bila neodvisno objavljena na platformi Kindle Direct Publishing, je že vso počitniško sezono pri vrhu Amazonove lestvice in je v Cyber Monday tednu dosegla prvo mesto med najbolje prodajanimi neleposlovnimi knjigami.

Praznični hiti

Člani Prime so izkoristili več kot 100.000 Lightning Deals na Amazon.com s Prime Early Access.

Kupci so izkoristili na stotine dnevnih akcij Deal of the Day na Amazon.com skozi celoten praznični čas.

Milijoni kupcev v ZDA so spremljali posebne ugodnosti z Watch a Deal.

V tem prazničnem času je Whole Foods Market prodal več kot 226.796 kilogramov sladkarij v piškotarnah po trgovinah v ZDA - to je dovolj, da bi Božička nahranili s šestimi milijoni piškotov na njegovi poti po svetu na božični večer.

V 13 knjigarnah Amazon Books je bilo najbolj prodajano neleposlovno delo Obama: An Intimate Portrait Peta Souze; najbolj prodajano leposlovno delo je bilo Izvor Dana Browna; najbolj prodajana otroška knjiga je bila Diary of a Wimpy Kid #12, The Getaway Jeffa Kinneya; najbolj prodajana knjiga poezije pa je bila The sun and her flowers Rupi Kaur.

V 13 knjigarnah Amazon Books je vsaka sedma stranka, ki je kupila knjigo, darovala otroško knjigo lokalnim dobrodelnim organizacijam za otroke, ki potrebujejo pomoč. Najbolj prodajana knjiga, ki so jo podarili dobrodelnim organizacijam, je bila klasika Are You My Mother P.D. Eastmana; bila je tudi najbolj prodajana knjiga v vseh 13 trgovinah.

Echo Dot je bila najbolj prodajana naprava v 13 prodajalnah Amazon Books; Kindle Paperwhite je bil najbolj prodajan Kindle; TP-Link Smart Plug je bil najbolj prodajan pripomoček, WowWee Fingerlings pa najbolj prodajana igrača.

Najbolj prodajan kuhinjski pripomoček v ZDA in po svetu je bil Instant Pot DUO80.

Najbolj prodajana igrača ali igrica v ZDA je bila Nerf N-Strike Elite Strongarm Blaster, po svetu pa What Do You Meme? Adult Party Game.

Najbolj prodajan pripomoček za pametni dom v ZDA in po svetu je bil TP-Link Smart Plug.

Med najbolj prodajanimi lepotilnimi izdelki v ZDA so bili Finishing Touch Flawless Women's Painless Hair Remover, Philips Norelco Multigroom All-In-One Series 3000 in Oral-B Black Pro 1000 Power Rechargeable Electric Toothbrush. Po svetu je bila najbolj prodajana zobna ščetka Philips Sonicare Diamond Clean Rechargeable Toothbrush.

Med najbolj prodajanimi produkti za dom, zdravje in osebno nego v ZDA v prazničnem času so bili Fitbit Charge 2, 23andMe DNA Test, AncestryDNA: Genetic Testing - DNA Ancestry Test Kit in Radha Beauty Aromatherapy Top 8 Essential Oils.

Robotski sesalniki so bili na Amazon.com med najbolj prodajanimi izdelki za dom med prazniki.

Med najbolj prodajanimi produkti na Amazon Launchpad podjetja so bili WowWee Fingerlings Interactive Baby Monkey, Exploding Kittens Card Game in Watch Ya Mouth Throwdown Edition Card Game.

Med najbolj prodajanimi športnimi produkti v ZDA med prazniki so bili Titleist Pro V1 Golf Balls, Wilson NFL MVP Junior Football in Spalding NBA Street Basketball.

Med najbolj prodajanimi modnimi produkti v ZDA med prazniki so bili ASICS Men's GEL Venture 5 Running Shoe, Alex and Ani Initial Expandable Wire Bangle Bracelet, 2.5", ter Levi's Men's 505 Regular Fit hlače za moške in UGG Women's Classic Short II Boot čevlji za ženske.

Najbolj prodajani proizvodi na AmazonFresh v ZDA v prazničnem času so bili eko banane, limete, kumarice, pomaranče in rumena čebula.

Najbolj prodajani izdelki v kategoriji pohištva v ZDA so vključevali Zinus Memory Foam 12 Inch Green Tea Mattress, the LinenSpa 8" Memory Foam and Innerspring Hybrid Mattress ter LINENSPA 6 Inch Innerspring Mattress.

Med najbolj prodajanimi produkti v kategoriji avtomobilizma v ZDA so bili Dark Seasonal Snow & Ice Car Scraper, NOCO Genius Boost Plus GB40 1000 Amp 12V UltraSafe Lithium Jump Starter in STANLEY J5C09 Jump Starter.

Med najbolj prodajanimi produkti za domače živali v ZDA so bili PEDIGREE DENTASTIX Holiday Treats for Dogs, KONG Wild Knots Bears Durable Dog Toys in Taste of the Wild, Canine Formula.

Med najbolj prodajanimi produkti za dojenčke v ZDA so bili Nuby Ice Gel Teether Keys, Baby Einstein Take Along Tunes Musical Toy in Nuby Bundle of 3 Toys, ki je bil tudi najbolj prodajan proizvod za dojenčke po svetu.

Najbolj prodajani luksuzni lepotilni izdelki v ZDA so bili Mario Badescu Facial Spray with Aloe Herbs and Rosewater, Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner ter Bioderma Sensibio H2O Micellar Water, Cleansing and Make-Up Removing Solution.

Najbolj prodajani živilski izdelki v ZDA so bili Green Mountain Coffee Keurig Coffee Lover's Variety Pack Single-Serve K-Cup Sampler, 40 Count, Glaceau Smartwater Vapor Distilled Water ter Viva Naturals Organic Extra Virgin Coconut Oil.

Med najbolj prodajnimi orodji sta vrtalnik Black + Decker LDX 120C 20-Volt MAX Lithium-Ion Cordless Drill/Driver ter MagnoGrip 311-090 Magnetic Wristband.

Med najbolj prodajanimi brezžičnimi produkti v ZDA so Tile Mate - Key Finder. Phone Finder, PopSockets: Expanding Stand and Grip for Smartphones and Tablets ter Wemo Mini Smart Plug.

Med večjimi gospodinjskimi aparati so v ZDA najbolj prodajani Samsung MS11K3000AS 1.1 cu. ft. Countertop Microwave Oven, the Danby 120 Can Beverage Center ter NewAir AB-1200 126-Can Beverage Cooler.

Med najbolj prodajanimi glasbenimi inštrumenti na Amazon.com so bili Snark SN5X Clip-On Tuner for Guitar, Singing Machine SML385BTW Top Loading CDG Karaoke System with Bluetooth, Sound and Disco Light Show ter Singing Machine SMM-205 Unidirectional Dynamic Microphone.

Najbolj prodajani izdelki za aktivnosti v naravi v ZDA so bili postelja Intex Comfort Plush Elevated Dura-Beam Airbed with Built-in Electric Pump, termovka Stanley Classic Vacuum Bottle ter luči BV Bicycle Light Set Super Bright 5 LED Headlight.

Med najbolj prodajanimi produkti za domače mojstre na Amazon.com so bili žarnice Philips Hue White A19 Single LED Bulb (Works with Amazon Alexa), Philips Hue White and Color Ambiance 3rd Generation A19 10W Equivalent Dimmable LED Smart Bulb (Works with Amazon Alexa) in svetilka Himalayan Glow Pink Salt Lamp.

Med najbolj prodajanimi izdelki za vrt v ZDA med prazniki so bili termometer Weber 6492 Original Instant-Read Thermometer, lopata Snow Joe SJBLZD Telescoping Snow Broom with Ice Scraper ter detektor kovin Bounty Hunter TK4 Tracker IV Metal Detector.

Med najbolj prodajanimi izdelki za pisarno v ZDA so bili lepilo Elmer's Liquid School Glue (1 Gallon) - Great For Making Slime, papir Georgia-Pacific Spectrum Standard 92 Multipurpose Paper (8.5 x 11 Inches) in flomastri Paper Mate Flair Felt Tip Pens (Assorted Colors, 12-Count).

Med najbolj prodajanimi artikli za uporabo v podjetjih, industriji in znanosti v ZDA so bili paket prve pomoči First Aid Only All-Purpose First Aid Essentials Kit, termometer Rubbermaid Commercial Stainless Steel Oven Monitoring Thermometer ter polnilec TOPGREENER TU2154A High Speed USB Charger Outlet.

Najbolj prodajane televizije v ZDA med prazniki so bile TCL 32-Inch 720p Roku Smart LED TV (2017 Model), Samsung Electronics 40-Inch 1080p Smart LED TV (2017 Model), TCL 49-Inch 4K Ultra HD Roku Smart LED TV (2017 Model) ter Samsung Electronics 55-Inch 4K Ultra HD Smart LED TV (2017 Model).

Zanimiva praznična dejstva

To sezono so Amazonovi uporabniki na Amazon.com kupili toliko igrač WowWee Fingerlings Interactive Baby Monkey, da bi jih lahko več kot stokrat izobesili po celotni višini Empire State Buildinga.

Stranke Amazon.com so kupile toliko televizorjev, da bi lahko zgradili skoraj 2.500 stolpov, visokih kot Space Needle.

Amazonove stranke so na Amazon.com kupile toliko setov Star Wars Droid Inventor Kits, da bi lahko sestavili celotno posadko rušilca Imperial-II class Star Destroyer.

Amazonove stranke so na Amazon.com kupile toliko produktov znamke Calvin Klein, da bi lahko vsakemu obiskovalcu letošnjega festivala Coachella podarili pet artiklov.

Amazonove stranke so med praznično sezono na Amazon.com kupile toliko čevljev, da bi postavljeni v vrsto segali od Alaske do Miamija.

V tej praznični sezoni so stranke Amazon.com kupile dovolj namaza Wickedly Prime Truffle Spreads, da bi lahko naredili več kot pol milijona prelitih jagod.

Stranke Treasure Truck so kupile toliko prazničnih venčkov, da bi zloženi v stolp 5,5-krat presegle višino Empire State Buildinga.

Stranke Amazon.com so med temi prazniki kupile toliko ekonom loncev Instant Pot, da bi bilo možno naenkrat narediti devet milijonov krožnikov čilija.

Stranke Amazon.com so kupile toliko AmazonBasics obešalnikov, da bi lahko na njih obesili oblačila vseh prebivalcev Houstona v Teksasu, ki je četrto največje mesto v ZDA.

Če bi zložili vse izvode knjige The Getaway Jeffa Kinneyja, ki jih je Amazon prodal v prazničnem času, bi dosegli višino 444 raket Saturn V.

Če bi zbrali vse izvode knjige Walterja Isaacsona Leonardo da Vinci, ki jih je Amazon prodal med prazniki, bi tehtali toliko kot 25,417 galon barve, kar bi zadostovalo za 1.592 poslikav stropa Michelangelove Sikstinske kapele.

O Amazonu

Amazon vodijo štiri načela: osredotočenost na uporabnike in ne na tekmece, strast do izumljanja, zavezanost operativni odličnosti in dolgoročno razmišljanje. Ocene strank, nakupovanje 1-Click, osebna priporočila, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, tablični računalniki Fire, Fire TV, Amazon Echo in Alexa so le nekateri izmed izdelkov in storitev, s katerimi je Amazon oral ledino. Za več informacij obiščite www.amazon.com/about in sledite @AmazonNews.

Izvirnik je na voljo na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20171226005146/en/

Kontakti

Amazon.com, Inc.
odnosi z mediji
Amazon-pr@amazon.com
www.amazon.com/pr

Vir: Amazon.com, Inc.