O-STA

Povzetek 2017: leto gospodarske rasti

Statistični urad RS je ob koncu leta 2017 pripravil povzetek leta za gospodarstvo in ga naslovil kar z "leto gospodarske rasti"!

>> Želite ćimbolje izkoristiti ugodne gospodarske napovedi in ste pravkar registrirali podjetje ali samostojno dejavnost? Pridružite se nam na izobraževanju za nove podjetnike Podjetnik sem - kaj pa zdaj?

Če podjetja še nimate, vendar razmišljate o njegovem odprtju, smo že pred novim letom zbrali 5 razlogov, zakaj se vam v novem letu podjetje splača odpreti!

Leto gospodarske rasti v številkah

Številke ne lažejo, na Statističnem uradu RS pa ugotavljajo, da je bil od začetka leta do konca septembra 2017 rast BDP glede na isto obdobje leta prej povečal za 4,7 odstotka. Ob tem dodajajo, da smo predkrizno raven dosegli že v drugem četrtletju leta 2017 - obdobje okrevanje v slovenskem gospodarstvu se je s tem končalo.

Podjetja so že v prvi polovici leta 2017 ustvarila presežek, ki je znašal 120 milijonov evrov. Ta je bil sicer nižji, kot v prvi polovici leta 2016, vendar pa se hkrati krepi tudi investicijska aktivnost v podjetjih. V podjetjih so namreč ustvarili za 3,4 odstotke višje prihodke kot leto prej.

Podjetniki si rast želijo tudi v letu 2018, zato so že spisali pričakovanja za 2018.

Rast v podjetjih se že pozna tudi v gospodinjstvih

Leto gospodarske rasti je prineslo tudi rast razpoložljivega dohodka gospodinjstev. V primerjavi s prvo polovico leta 2016 je bil v lanski prvi polovici leta tudi razpoložljivi dohodek gospodinjstev višji za 4,7 odstotka. To sovpada s tem, da so podjetja sredstva za zaposlene povečala za več kot 5 odstotkov. Zrasla je tudi povprečna mesečna bruto plača in bila v prvih 9 mesecih leta za v povprečju 2,2 odstotka višja; zrasla je tako v zasebnem kot javnem sektorju.

Optimistični so bili tudi potrošniki. V oktobru in novembru 2017 najbolj doslej. Leto gospodarske rasti je vrednost kazalnika zaupanja dvignila na najvišjo raven od leta 1996, odkar se meri.

Brezposelnost je bila na najnižji ravni po letu 2009 - anketna brezposelnost je v 3. četrtletju minulega leta znašala 6,3 odstotka.

>> Novo leto zagotovo prinaša tudi nove priložnosti! Jih boste izkoristili? Pridružite se nam na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja in skupaj z nami spoznajte prve korake v podjetništvo!

DOSTOPNO NA: https://data.si/blog/2018/01/03/povzetek-2017-leto-gospodarske-rasti/