O-STA

Izdelek z napako: pravice potrošnikov

Odgovori potrošnikov v anketi Evropskega potrošniškega centra Slovenije so pokazali, da je več kot polovica anketirancev imela težave, ko je želela vrniti izdelek z napako. Anketiranci so navajali, da prodajalci niso priznavali napake oziroma so odgovornost za napako prelagali na potrošnika, reševanje zahtevka in odpravljanje napake pa je trajalo predolgo.

Izdelek z napako se ne vrne vedno v trgovino

Večina od 4.572 potrošnikov, ki so v enomesečni anketi odgovarjali na vprašalnik, ni razlikovala me pojmi obvezna garancija, prostovoljna garancija, odgovornost prodajalca za stvarne napake in dodatno jamstvo. "Posledica tega je, da so potrošniki manj prepričljivi pri uveljavljanju svojih pravic in sprejemajo odločitve, ki niso optimalne," ugotavljajo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Tudi zato bo pristojno ministrstvo, navajajo, v okviru prenove Zakona o varstvu potrošnikov, preglednejše urediti določbe o garancijah in jamstvih. Želijo namreč zagotoviti učinkovitejše uveljavljanje pravic potrošnikov.

>> Kakšne odgovornosti nosite kot podjetnik? Pridružite se nam pri spoznavanju osnov poslovanja na abecedi za podjetnike!

Izdelek z napako lahko potrošniki vrnejo tudi po dveh letih!

Ob tem so spomnili, da lahko potrošniki še dve leti od nakupa vrnejo prodajalcu izdelek z napako. Navajajo, da ko "izdelek nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali pa posebno rabo, za katero je bil kupljen ali če nima lastnostni in odlik, ki so bile dogovorjene, imajo potrošniki pravice, ki jih lahko uveljavljajo 2 leti od nakupa (stvarne napake)".

Pri tem ni pomembno, ali je bil izdelek kupljen pri slovenskem prodajalcu ali pri prodajalcu, ki ima sedež v državi članici Evropske unije, v poslovnih prostorih prodajalca ali preko spleta. Razlika je le v tem, da lahko v Sloveniji potrošnik zahteva vračilo denarja ali odpravo napake. Pomembno pa je, da prodajalca o napak obvesti najkasneje v dveh mesecih po tem, ko je napako odkril.

V večini drugih držav EU pa velja hierarhija uveljavljanja zahtevkov (naprej popravilo, nato vračilo denarja). Če bo potrošnik uveljavljal odpravo stvarne napake pri nakupu preko spleta, bo moral izdelek poslati v pregled prodajalcu, vendar pa mu pri tem ne smejo nastati dodatni stroški, še opozarjajo na ministrstvu.

Izdelek z napako bi najraje zamenjali, če se pokvari hitro

Ob tem lahko potrošnik, ki kupi tehničen izdelek z napako, zahteva popravilo v 45 dneh na podlagi enoletne garancije. Vendar pa se "potrošnik sam odloči, ali bo uveljavljal pravice na podlagi stvarne napake ali obvezne garancije".

>> Ste odprli svoje podjetje in se še malo lovite? Pridružite se nam na brezplačnem seminarju!

Potrošnik lahko za izdelek z napako takoj zahteva zamenjavo namesto popravila, če od nakupa še nista potekli dve leti. Vendar pa so so v anketi ugotovili, da bodo potrošniki bolj verjetno zahtevali zamenjavo za nov izdelek, kadar se ta pokvari kmalu po nakupu, kot v primeru, ko je od nakupa minilo že dalj časa. V tem primeru večina za izdelek za napako zahteva popravilo.

Če je izdelek brezhiben, je vračilo odvisno od tega, ali ga je potrošnik kupil v fizični trgovini ali preko spleta. Ob nakupu preko spleta lahko izdelek potrošnik vrne ne glede na stanje v 14 dneh.

DOSTOPNO NA: https://data.si/blog/2018/01/08/izdelek-z-napako-pravice-potrosnikov/