O-STA

Še ta mesec zvišanje vrednosti nepremičnin

Še ta mesec bo Geodetska uprava RS v registru nepremičnin izvedla zvišanje vrednosti nepremičnin zaradi sprememb na trgu v obdobju med leti 2014 in 2017. Ponekod se bodo vrednosti - predvsem za lokale in pisarne - tudi znižale.

->> Razmišljate o vstopu v podjetništvo? Na našem brezplačnem skupinskem svetovanju vas dobro pripravimo na postopke pred, med in po ustanovitvi podjetja ali samostojne dejavnosti!

Zvišanje vrednosti nepremičnin zaradi rasti cen na trgu

Vlada je danes sprejela uredbo, s katero dovoljuje Gursu, da v sistemu množičnega vrednotenja nepremičnin opravi zvišanje vrednosti nepremičnin v skladu z gibanjem vrednosti na trgu pri nas in v evropskih državah.

->> Potrebujete pravno pomoč pri nakupu ali prodaji poslovnih in zasebnih nepremičnin? Pomagajo vam lahko Datini pravni strokovnjaki! Pišite na na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530!

V posameznih območjih, predvsem na območju osrednje Slovenije, se bodo vrednosti stanovanj in hiš v registru nepremičnin dvignile za od 10 do 25 odstotkov. Predvsem v Ljubljani in v njeni okoli je namreč zaradi povečanja turističnih obiskov in obsega kratkotrajnega oddajanja zaznati povečanje povpraševanja po stanovanjih in dvig njihovih cen na trgu. Največji indeksi so tako na širšem območju Ljubljane - od 1,12 do 1,25. To pomeni zvišanje vrednosti nepremičnin za od 12 do 25 odstotkov!

Znižanje vrednosti lokalom in pisarnam!

Hkrati se bodo ponekod, predvsem v nekaterih mestnih občinah, za od deset do dvajset odstotkov znižale vrednosti lokalov in pisarn. Še vedno je namreč opaziti stagniranje na trgu teh nepremičnin, nekje pa celo potrebno po znižanju vrednosti. V nasprotju s stanovanji tudi na območju Ljubljane pri lokalih in pisarnah še ni zaznati opazne rasti cen!

Vrednosti poslovnih lokalov bodo znižali v Celju, Sežani in Novem Mestu, ter v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Radljah in Mežici. Vrednost se bo znižala tudi v Domžalah ter Kamniku (oboje za 15 odstotkov!). Znižanje bo doletelo tudi obalne cone in Ljubljano. Podobno se bo dogajalo tudi z vrednostjo pisarn. Vrednosti bodo znižali v Novem Mestu, Celju, Trbovljah, Hrastniku, Zagorju ob Savi, Hrastniku, Sežani in v Mariboru; podobno bo v Ljubljani.

Kmetijska zemljišča - malo dol, malo gor

Kmetijskim zemljiščem se bodo cene lahko v nekaterih conah znižale, v drugih pa povišale, saj se indeksi spremembe vrednosti gibljejo od 0,9 do 1,25; tj. se lahko vrednosti znižajo za do deset odstotkov in povišajo za do 25 odstotkov. Znižanje vrednosti je predlagano za nekatere vrednostne con na zahodu države, zvišanje na vzhodu.

Na nekaterih območjih, kjer niso bile ugotovljene spremembe vrednosti, večje od 10 odstotkov, bodo te ostale enake.

Gurs mora opraviti zvišanje vrednosti nepremičnin in znižanje v 15 . dneh po uveljavitvi uredbe. Uredba bo v Uradnem listu objavljena še ta teden.

Še letos pa bo Gurs v skladu z novo zakonodajo pripravil tudi novo generalno vrednotenje nepremičnin.

Če slučajno še niste, pa vseeno pravočasno poskrbite tudi za ureditev podatkov o svojih nepremičninah.

DOSTOPNO NA: https://data.si/blog/2018/01/08/se-ta-mesec-zvisanje-vrednosti-nepremicnin/