O-STA

Tveganja in kriptovalute

Kriptovalute vznemirajajo in navdušujejo tako laike kot mnoge, ki se z naložbami ukvarjajo profesionalno. Ob tem zato ni odveč, če povzamemo opozorilo za tveganja in kriptovalute. Izdale so ga Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in Ministrstvo za finance v sklopu Odbora za finančno stabilnost (OFS) proti koncu minulega leta. Opozorile so na tveganja, ki so jim izpostavljeni posamezniki in podjetja, če kupujejo virtualne valute, jih hranijo ali vanje vlagajo.

Množijo se vprašanja o obdavčitvi, zato je Finančna uprava izdala dodatna pojasnila. Zapletalo pa se je tudi pri vprašanju, katero dejavnost registrirati, če bodo virtualne valute postale vaš posel oziroma se želite z njimi ukvarjati znotraj registrirane dejavnosti ali podjetja.

Ob tem zato ni odveč, če povzamemo opozorilo, ki se nanaša na tveganja in kriptovalute. Izdala so ga Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in Ministrstvo za finance so v sklopu Odbora za finančno stabilnost (OFS) proti koncu minulega leta. Opozorile so na tveganja, ki so jim izpostavljeni posamezniki in podjetja, če kupujejo virtualne valute, jih hranijo ali vanje vlagajo.

->>Razmišljate o odprtju podjetja ali samostojne dejavnosti in potrebujete pri tem več informacij? Dobite jih lahko na našem brezplačnem seminarju!

Tveganja in kriptovalute

Odbor za finančno stabilnost je tako opozoril, da so virtualne valute in med njimi kripto valute, oblika nereguliranega digitalnega zapisa vrednosti. Zanj pa zato ne jamči centralna banka ali drug državni organ.

"Ker virtualne valute niso zakonito plačilno sredstvo, je njihova sprejemljivost precej omejena, zaradi volatilnosti cen virtualnih valut pa je na splošno omejena tudi njihova uporabnost kot sredstva menjave, " so med drugim opozorili. Izpostavili so, da akterji v svetu virtualnih valut, ki omogočajo nakup (npr. menjalne platforme), hranjenje (npr. ponudniki digitalnih denarnic) in trgovanje z virtualnimi valutami, niso sistemsko regulirani in nadzorovani.

Opozorili so tudi na zbiranje sredstev z izdajo žetonov (angl. initial coin offering ali ICO), ki jih je najpogosteje mogoče kupiti prav s s kripto valutami. "Tovrstno zbiranje sredstev, kot tudi izvedba projekta, najpogosteje temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, pravice imetnikov žetonov in lastnosti slednjih pa so praviloma zelo različne,," so zapisali v sporočilu, ki ga je objavila Banka Slovenije. Dodali so, da noben del postopka zbiranja sredstev preko ICO in izdaja žetonov ni sistemsko regulirani in nadzorovan. Tveganja in kriptovalute zato ne smejo biti neznanka tistim, ki se odločijo za poslovanje z njimi.

Vlagatelje tako v virtualne valute kot žetone so opozorili, da se morajo zavedati posebnosti takega investiranja. Pretehtati morajo, ali "prevzeta tveganja ustrezajo njihovim osebnim preferencam in naložbenim ciljem."

Dodali so, da naj v vsakem primeru vsak vlagatelj sredstva vloži v obsegu, ki zanj ne predstavljajo prevelike izpostavljenosti.

Ob tem so pozdravili tehnologijo veriženja podatkovnih blokov kot tehnološke inovacije.

->> Vsekakor vam bo pri vseh vprašanjih, ki jih v zvezi s kriptovaluto imate, pomagal tudi vaš računovodja. Če iščete zanesljiv računovodski servis, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo računovodstvo svetovanja zakonodaja zanimivosti

Oznakeavtorski članki bločne verige kriptovalute rudarjenje tveganje in kriptovalute virtualne valute

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/12/tveganja-in-kriptovalute/