O-STA

Hitrejše vračilo dohodnine, če boste uporabili eDavke

Iz Finančne uprave RS so sporočili, da zavezance, ki bodo vlogo za vzdrževane družinske člane oddali prek eDavkov, čaka 4 dni hitrejše vračilo dohodnine. Poleg tega pa bo oddaja vloge po elektronski poti dovoljena vse do 20. februarja 2018.

>>> Kako poteka ustanovitev podjetja oziroma registracija s.p. in kako priti do dodatnega zaslužka? Prednosti in slabosti samozaposlitve vam razkrijemo na našem brezplačnem izobraževanju!

Vsi tisti, ki med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, morate to storiti na posebni vlogi. T. i. vloga za vzdrževane družinske člane 2017 se mora oddati najkasneje do 5. februarja 2018. Na Fursu zdaj podaljšujejo rok in obljubljajo hitrejše vračilo dohodnine, če boste omenjeno vlogo oddali prek sistema eDavki.

>>> Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Izračun dohodnine 2017 - olajšava za otroke

Več časa za oddajo vloge in hitrejše vračilo dohodnine

Podatki Fursa kažejo, da je v preteklih letih prek sistema eDavki vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oddalo manj kot 10 odstotkov zavezancev. To pomeni, da so morali uslužbenci finančne uprave skoraj mesec dni vnašati podatke z več kot 220.000 papirnatih obrazcev v svoj informacijski sistem.

Zato so letos pripravili dve novosti, ki naj bi spodbudili zavezance, da vloge oddajo po elektronski poti.

>>> Če boste oddali vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane prek eDavkov, boste imeli naslednji dve ugodnosti:

  1. Vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane boste lahko oddali preko eDavkov do 20. februarja 2018. Za oddajo boste tako imeli 15 dni več časa, kot zavezanci, ki bodo vlogo oddali na papirnatem obrazcu. Zanje se skrajni rok izteče 5. februarja 2018.
  2. V primeru priznane posebne olajšave in ugotovljenem preplačilu dohodnine, vam bo denar nakazan na vaš TRR 4 dni prej, kot sicer.

Na Fursu so pojasnili, da so tistim zavezancem, ki jim je na podlagi informativnega izračuna dohodnine pripadalo vračilo dohodnine, nakazovali sredstva na njihove TRR zadnjih pet dni pred iztekom roka za vračilo preplačila dohodnine. Zavezanci so denar prejemali po naključnem vrstnem redu.

>>> Kateri so pomembni roki za dohodnino 2017 v letu 2018?

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki bodo oddani preko eDavkov, enostavnejša in hitrejša, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine, prejeli vračilo dohodnine na svoj TRR nekaj dni prej, kot ostali zavezanci.

Konkretno to pomeni, da bodo omenjeni zavezanci prejeli nakazana sredstva 4 dni pred iztekom roka vračila dohodnine. Ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka.

Ste si že izračunali, kaj se vam najbolj izplača?

Izračun dohodnine 2017 - olajšava za otroke

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo zanimivosti

Oznakeavtorski članki dohodnina furs hitrejše vračilo dohodnine izračun dohodnine vzdrževani družinski člani

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/16/hitrejse-vracilo-dohodnine/